FacebookInstagramRSSTwitterViberTelegramYouTubeTelegramViberWhatsApp ФотоВідеоКількість переглядів
23 Липня, 2024

У Новоушицькому районі знімали кіно

Фото: автора

Про хату-музей в Куражині, людину, яка її створила та братів Василашків

Команда операторів національної кіностудії імені О. Довженка виїхала у відрядження. А провела його в одному із наймальовничіших куточків на Поділлі, на землі прадавніх сонячних перлин.
Усе цінне, що розповідає і нагадує про минуле невеличкого села Куражин Новоушицького району на Хмельниччині, зібрала простий бібліотекар Валентина Бурячинська. У своїй книгозбірні вона створила справжню скарбницю минувшини – хату-музей, яка об'єднала історико-краєзнавчий музей і літературну світлицю. Наповнила її старожитностями, предметами побуту, старовинними речами, реліквіями прадавніх часів, друкованими виданнями та публікаціями. Разом із чоловіком (він, до речі, заради благородної справи, самотужки сплів із лози пліт, яким розмежована літературна горниця від музею) збирали речі по всій окрузі, ще й навколишні села обійшли – Малу Шурку, Глибівку, Хребтіїв, Іванківці. Селяни з ентузіазмом відгукнулися на починання свого бібліотекаря та віддавали непотрібні речі, які зберігалися у них на горищах, у клунях, скринях. Діти на велосипедах привозили горщики. Понад 400 книг подарував місцевий довгожитель – 101-річний Митрофан Московчук.
«Яка то радість таку красу творити, щоби нащадки бачили її, училися любити, берегти і дорожити. Завітавши в невеличке приміщення, відвідувачі зможуть не тільки отримати книгу, а й ознайомитися з витоками історії, доторкнутися до минулого свого краю, – каже Валентина Леонтіївна. – Цей музей – це історія села, людей, що багато літ назад поселилися тут на безкрайніх просторах Дністра, вирощували хліб, плекали сади, виховували дітей».
На цьому благодатному куточку землі, серед вражаючого розмаїття неповторної краси, у лоні квітучої природи, і справді живуть прекрасні, добродушні, гостинні, працьовиті люди. Про таких говорять – сіль землі нашої. Серед них заслужені журналісти України – Василь та Михайло Василашки, які народилися в звичайній селянській родині.
Валентина Бурячинська з вдячністю говорить про Василя Федоровича. Він підписав для сільської книгочитальні чимало газет і журналів, завжди привозить нові видання, допомагає матеріально.
Кіношники також зняли ту невеличку стареньку хатинку, те обійстя, поросле зеленим оксамитовим мохом, де промайнуло босоноге дитинство відомих братів, якими пишаються у селі, та, які прославляють цей чудовий край.
Наталія ОЛЯНОВСЬКА.