FacebookInstagramRSSTwitterViberTelegramYouTubeTelegramViberWhatsApp ФотоВідеоКількість переглядів
13 Травня, 2024

Як у Хмельницькому День Української Державності відзначали (фото)

День Української Державності нагадує нам про тисячолітню історію державотворення нашої країни. Фото: автора

Хмельничанам організували екскурс у минуле разом з історичними постатями.

Цього року вдруге в Україні відзначали День Української Державності. Вчора, 28 липня, з нагоди свята у Хмельницькому влаштували тематичні події. Провели їх у сквері Шевченка. Там містян познайомили ближче з історією творення української держави.

На локації розташували інформаційні стенди з важливими для України датами та історичними персонами, які зробили свій внесок у державотворення. Поруч провели патріотичну та просвітницьку програму, залучивши до неї хмельничан. Були Чатбот з історичними постатями, майстерки з виготовлення ляльок мотанок і листівок та вікторини. Протягом зустрічі люди відповідали на питання, які стосуються історії України, а потім переможці отримували нагороди.
Були й тематичні мистецькі виступи. Перед містянами виступили артисти Академічного ансамблю пісні і танцю «Козаки Поділля» та дитячі творчі колективи.

За вірні відповіді на питання хмельничанам вручали прапорці.

Демонстрували й бойовий гопак.

Більше про історію свята української державності розповіли в Українському інституті національної пам'яті.

За їхнім повідомленням, ця пам'ятна дата покликана нагадувати, що українське державотворення має понад тисячолітню традицію, а його витоки – у Руській середньовічній державі, центром якої був Київ.

«День Державності відзначається того ж дня, коли українські християнські церкви вшановують пам'ять Київського князя Володимира Великого та День Хрещення Руси–України, - зазначають в інституті. - Князь Володимир Великий – уособлення розбудови Русі. Прийняття ним у 988 році християнства як державної релігії стало для України цивілізаційним вибором. Русь підтримувала політичні, економічні та культурні зв'язки з більшістю європейських держав того часу. Спадком Русі є герб (тризуб), грошова одиниця, а, головне, Київ як політичний і культурний центр України».

У 2023 році День Державності відзначається 28 липня. Але вже наступного року відзначатиметься 15 липня з огляду на перехід Православної церкви України та Української греко-католицької церкви на Новоюліанський стиль календаря.

У мирний час у цей день буде офіційний вихідний.