FacebookInstagramRSSTwitterViberTelegramYouTubeTelegramViberWhatsApp ФотоВідеоКількість переглядів
4 Серпня, 2024

Книга, час якої прийшов: хмельничанин Дмитро Пресліцький презентує антиутопію «Дурна кров»

Книга вийшла тиражем у 750 примірників, придбати її також можна і в електронному форматі. Фото: автора

Основа сюжету – історія вигаданої родини сенатора Монтгомері, його поневірянь та зміни власних поглядів. І вона переплітається з реальними фактами та постатями американського політикуму.

«Сполучені Штати Америки, 2055 рік. Уже трете десятиліття, внаслідок другого пришестя до влади Дональда Трампа у 2024 році, країна живе за новими законами. Державна програма «Генетичний код» поділила людей на «верхніх» і «нижніх» — тих, хто керує, і тих, хто їм прислуговує. Що більше в тебе «дурної крові», то менше прав», - так починається анотація до книги «Дурна кров» хмельничанина Дмитра Пресліцького.

Це його перша книга, яка була надрукована у видавництві, та перша, написана українською мовою. До цього Дмитро Пресліцький писав рукописи російською та надрукував самостійно три своїх книги - два романи та одну збірку оповідань. У розмові автор зазначає, що всі його твори були написані «такою собі мовою», тому в майбутньому планує також зайнятися їх перекладом.

Нещодавно на своїй сторінці у фейсбук хмельничанин поділився відео з розпаковки посилки з власними книгами, які він отримав від видавництва. Загальний наклад книги – 750 примірників, до придбання вона також доступна і в електронній версії.

Ідея написання антиутопії «Дурна кров» у Дмитра Пресліцького виникла ще у 2020 році, коли під час президентських виборів у США один із кандидатів – Дональд Трамп – отримав поразку та спробував захопити Конгрес.

«Це особисто для мене був перший тригер, що Трамп може повернутися, і що він просто так це не відпустить. Далі – більше. В принципі, книга була написана у травні 2021 року, тому що у мене був час та натхнення, оскільки я хворів на ковід. Окрім того, за Трампом, як медійною особою, тягнеться дуже багато цікавих фактів, які було шкода не використати. Це історія про суспільство, в першу чергу, потім – про політику і політичні події, які ми прослідковуємо протягом тридцяти років», - розповідає Дмитро Пресліцький.

Для книжкового українського ринку роман про політичні системи американського суспільства – досить незвичний, втім, відзначає автор, складнощів з редакторами та видавцями під час підготовки книги до друку у нього не виникало. Єдине, що редактор все ж таки запропонував забрати з рукопису декілька моментів. До прикладу, історію замаху на чинного президента США Джозефа Байдена, який у книзі мав відбутися в листопаді 2023 року. Основа сюжету – історія вигаданої родини сенатора Монтгомері, його поневірянь та зміни власних поглядів. І вона переплітається з реальними фактами та постатями американського політикуму.

Цікаво, що події, описані Дмитром Пресліцьким ще у 2021 році, отримують своє підтвердження у наші часи. І на запитання, які подальші його прогнози на те, що вже відбувається зараз, автор відповідає:

«Мої прогнози поки що збігаються з розвитком подій у моїй книзі. На жаль, так, деякі речі вже майже відбулися, і я сподіваюся що те, що я написав, все ж не здійсниться. «Дурна кров» вже розповідає про передвиборчі перегони між Дональдом Трампом та Камілою Гарріс».

Подружжя письменників з Хмельницького: Дмитро Пресліцький та Ольга Саліпа

Друкований варіант книги був би неможливим без підтримки дружини – письменниці Ольги Саліпи. Під час спільної зустрічі з'являється стала думка, що їх вже можна назвати «родиною письменників». Саме любов до літературного слова кілька років тому і поєднала у сім'ю двох творчих особистостей. У робочі процеси один одного не втручаються, втім, хоч і пишуть у різних жанрах, виступають один для одного у ролі порадників та перших читачів вже написаних творів.

«Дружина наді мною не стоїть, бо у неї немає на це часу, вона сама пише. Поки я писав одну книгу три з половиною роки, вона випустила своїх вже чотирнадцять книжок. Так що я розумів, що мені її треба наздоганяти, бо у мене часу і не так багато, - розповідає Дмитро Пресліцький. - У нас між собою немає конкуренції. Ми і так визначили, що Оля у нас перша (сміютьсяприм. автора). Один одному не заважаємо, коли пишемо, тому що творчість потребує уваги та концентрації. Добре, що у нас у домі є два поверхи».

Саме Ольга наполягла на тому, щоб чоловік відіслав власний рукопис на літературний конкурс. І робив спроби знову і знову, не звертаючи уваги на відмови або суцільну тишу. До цього Дмитро Пресліцький робив безліч спроб достукатися до видавців, але постійні відмови, за його словами, в якійсь момент сильно демотивували і запустили процес «писання у стіл».

Додатковою підтримка від дружини була і у впевненості, що чоловік зможе написати власний твір українською мовою. Так, «Дурна кров» була перекладена з російської на українську ним самостійно, проте це не стало на заваді в отриманні диплому у літературному конкурсі «Коронація слова» у 2022 році.

«У нас перетинаються наші письменницькі творчі інтереси, напевно, найбільше тоді, коли я завершую писати свій твір, і тоді Дмитро стає моїм першим читачем. Тому що я письменниця більш емоційна, я йду за сюжетом і дуже часто мені бракує якоїсь точності. А Дмитро – логік, і він дуже чітко відслідковує всі нелогічні моменти. Тому він дає мені дуже багато рекомендацій. Наприклад, що потрібно пояснити чи десь не співпадає логіка якогось вчинку. У нас абсолютно різний підхід до письменництва, - розповідає Ольга Саліпа. - На мій погляд, починати заново стукатися у різні двері у зрілому віці трохи складно. Йому вже простіше було вже від цього відмовитися та змиритися з тим, що у нього не дуже це вдалося та «так склалися обставини». Насправді, він отримує задоволення від самого процесу писання, а я навпаки – від результату. Мені потрібно, щоб книга вийшла, я її побачила, почула відгуки на неї. А Дмитру подобається просто писати».

До речі, презентація антиутопії «Дурна кров» Дмитра Пресліцького відбудеться у Хмельницькому вже наступного тижня – 6 серпня у вівторок хмельничан та гостей міста автор запрошує на творчу зустріч у Центральну публічну бібліотеку. Початок події заплановано на 16.30.

Читайте також: На Хмельниччині для туристів відкрили новий піший маршрут до печери Атлантида