FacebookInstagramRSSTwitterViberTelegramYouTubeTelegramViberWhatsApp ФотоВідеоКількість переглядів
28 Квітня, 2024

Сергій Скоробогатий про події під УСБУ: «Я не знімаю з себе відповідальності, але…»

Сергій Скоробогатий каже, що 19 лютого 2014 року прийшов до хмельницького управління СБУ, що взнати, де перебуває спецпідрозділ Альфа. Фото: автора

Громадський активіст, отаман Хмельницького окремого козацького куреня імені Івана Нечая, розповів власну версію того, що три роки тому сталося під стінами управління СБУ в Хмельницькій області.

Три роки тому, 19 лютого 2014 року, в Хмельницькому біля обласного управління Служби безпеки України вбили двох людей – Людмилу Шеремет та Дмитра Пагора. Ще декілька людей отримали поранення. Слідство й досі не завершене. Та й запитань у суспільства залишається чимало.

Одне з них, хто ж привів хмельничан під стіни СБУ? Є різні версії, за однією з яких, людей до режимного об’єкту привів Сергій Скоробогатий.

«Я взяв відповідальність, пішов на СБУ. Не сам. Нас було четверо - це мої побратими. З етичних міркувань не буду називати їх, - каже Сергій Олександрович. - Ми пішли, щоб побачити, що робить хмельницька «Альфа». Тому що, коли почали розстрілювати хлопців на Майдані, ми зрозуміли, що це тільки спецпризначенці чи снайпери. Прийшли… я десь хвилин 20 стукав у двері, ніхто не вийшов. Потім підійшли люди, а далі... наслідки всі бачили».

Хто ж привів людей громадський активіст не знає. Та додає, що коли прийшов із побратимами, нікого не було. Мітингувальники «підтягнулися» пізніше. А далі… перший постріл з приміщення та смерть Людмили Шеремет.
«До трагічних наслідків призвела «тупість» нашого керівництва СБУ, - вважає Сергій Скоробогатий. - Чому Райко (тодішній ректор прикордонної академії – прим.авт.), нинішні Нацгвардійці, ті «залишки» Беркута нас прийняли. Все нормально було. Навіть командир 8 полку Олег Нечаєв вийшов та провів перемовини. Чому не вийшло керівництво СБУ? Багато є «чому»? Я з себе відповідальності не знімаю – я пішов для того, щоб не дати «Альфі» виїхати на Київ розстрілювати моїх друзів, побратимів, які були в той час на Майдані».

Читати також: Генпрокурор Луценко забрав справу про стрілянину під СБУ у Хмельницькому до себе

Ще до того, як біля СБУ пролилася перша кров, Сергій Скоробогатий «громив» вхідні двері до приміщення. Зараз згадує: «Я це робив ручкою від дверей, яку вирвав. Для чого? А, щоб зайти в середину та подивитися, де знаходиться «Альфа»: чи поїхала стріляти людей, чи знаходиться на місці».

«Кажуть, люди хотіли захопити зброю. Але вона є в міліції, як в міській, так і обласній. І ми туди заходили, ніяких проблем не було. Чому ж тут виникли проблеми? Я не знімаю з себе відповідальності, але думаю, всі крапки над «і» розставить історія», - каже учасник Революції Гідності.