FacebookInstagramRSSTwitterViberTelegramYouTubeTelegramViberWhatsApp ФотоВідеоКількість переглядів
2 Травня, 2024

ТОП-5 найпрестижніших шкіл Хмельницького

ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ КОЛЕГІУМ ІМЕНІ ВОЛОДИМИРА КОЗУБНЯКА

Напередодні нового навчального року «Проскурівський телеграф» вирішив скласти такий собі рейтинг найкращих, найпрестижніших шкіл нашого міста.

Керувалися ми,  насамперед, тим, до якої школи батьки хочуть віддати навчатися власних дітей. А потім уже дізнавалися, чим саме викликане таке їхнє бажання.

1. ГІМНАЗІЯ №1 ІМЕНІ ВОЛОДИМИРА КРАСИЦЬКОГО
Гімназія №1 заслужено займає перше місце серед хмельницьких шкіл II-го і III-го ступенів. Там сьогодні навчаються діти більшості відомих людей нашого міста. Для багатьох батьків навчання їхнього чада у гімназії №1 – це як ще один доказ геніальності їхньої дитини. І це не дивно. Гімназія має три основні профілі: філологічний, фізико-математичний та економічний. Проте враховуються побажання батьків та учнів.  
«Особливість нашої гімназії в тому, що у нас, єдиних в місті та й в області, у кожному класі не класний керів-ник, а педагог-організатор, тобто організатор навчально-виховного процесу. Їх у нас 21, – розповідає Павло Красицький, нинішній дирек-тор гімназії. – Навчання в гімназії починається з 5 класу, а відбір здібних учнів проводиться на кон-курсній основі».
За словами директора, цьогоріч у них було по два претенденти на одне місце. 95% випускників гімназії, які закінчили її цього року, вступили у престижні вузи України на бюджетне навчання. А минулого року за результатами зовнішнього незалежного тестування гімназія була кращою в області. Також учні гімназії №1 неодноразово перемагали на різноманітних республіканських олімпіадах з різних предметів. За 20 років свого існування гімназія №1 випустила чимало «світил»: колишні випускники нині є відомими науковцями, митцями, докторами наук, навіть є «свої люди» в ООН.

2. ЛІЦЕЙ №17
Одна із найстаріших середніх загальноосвітніх шкіл Хмельницького уже давно потрапила до списку найпрестижніших.
«Наші випускники, насамперед, хороші люди. Ми намагаємося дати гарні знання усім нашим учням, – каже директор ліцею Броніслава Байдерман. – Якогось спеціального конкурсу для першачків у нас немає. Як і усюди, проводимо співбесіду з дітками, дивимося на рівень їхніх знань. Намагаємося узяти в школу усіх бажаючих. Цьогоріч у перший клас взяли 130 дітей, сформувавши п'ять перших класів – більше, ніж планували спочатку. До того ж, усі майбутні першокласники мали змогу з лютого ходити на безкоштовні підготовчі курси, які проводили наші вчителі щосуботи».
В ліцеї після сьомого класу можна вибрати один з кількох профільних класів: хіміко-біологічний, фізико-математичний, економічний, філологічний. Цього року ввели новий профіль – суспільно-правовий.
Після 9 класу учні школи на конкурсній основі вступають в 10-й. За словами директора ліцею, цього року конкурс проводили, здебільшого, лише серед своїх випускників-дев'ятикласників, адже вони навчалися у профілюючих класах раніше, ніж у звичайних школах, тому їм легше було пройти цей конкурс. Проте були й такі учні, які приходили з інших шкіл міста, аби просто спробувати свої сили. Таке собі своєрідне тестування власних знань.

3. ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ КОЛЕГІУМ ІМЕНІ ВОЛОДИМИРА КОЗУБНЯКА
Ще одна із найстаріших та найпрестижніших середніх загальноосвітніх шкіл міста, яку свого часу закінчували найвідоміші хмельничани. Сьогодні потрапити навчатися сюди – реально кожному учневі. Принаймні, так запевнила нас директор колегіуму Людмила Змієвська. “Адміністрація нашого колегіуму не відмовляє нікому. Цього року, до прикладу, набрали п’ять перших класів по тридцять учнів”, – каже вона.
Школа – спортивного спрямування. П’ятнадцять років поспіль займає  перші місця у спортивних спартакіадах. Крім того, учні неодноразово ставали переможцями обласних змагань з „Козацького гарту”. Вони щорічно їздять на всеукраїнські змагання  до „Артеку”. „У нас найкращі спортивні зали у місті, – каже пані Людмила. –  Маємо їх два, тоді як в інших школах спортзалів лише по одному”. Крім того, при колегіумі діє гурток бальних танців. З першого класу тут викладають англійську мову. А ще школярі поглиблено вивчають математику й інформатику. Діють два комп’ютерні класи. За результатами зовнішнього незалежного оцінювання школа цьогоріч опинилася у п’ятірці кращих, адже деякі випускники понабирали по 200 балів з 200 можливих. Минулого року колегіум відзначив свій півстолітній ювілей.

4. СПЕЦІАЛІЗОВАНА ШКОЛА І-ГО СТУПЕНЯ №30
Школа існує з 1993 року. Її першим випускникам зараз в середньому по 23 роки, але вони вже встигли проявити себе – навчаються в престижних вузах України та за кордоном.
При вступі до школи майбутній школярик обов’язково проходить співбесіду. Вона проводиться для того, аби визначити, наскільки розвинена у дитини пам’ять, чи готова вона до вивчення іноземної мови уже з перших днів навчання. Деяким батькам доводиться відмовляти, але відмова ця не категорична. За місяць-півтора майбутній учень може підготуватися і спробувати свої сили знову.
„Навчати у нашій школі усіх бажаючих просто немає можливості, – запевнила заступник директора з навчально-виховної роботи Людмила Целенко. – Наприклад, якщо випускається чотири класи, то стільки ж можна набрати і „першачків”. Головна особливість нашої школи, яка відрізняє її від інших – чудовий педагогічний колектив. У нас розроблені свої системи і методики навчання. Діють гуртки з карате, шахів, образотворчого мистецтва. Випускники школи успішно вступають до п’ятих класів кращих шкіл Хмельницького. До прикладу, половина учнів гімназій №1 і №2 – це випускники саме нашого навчального закладу”.

5. ГІМНАЗІЯ №2
Цей навчальний заклад хоч діє уже 41 рік, але престижним став не так давно – з моменту перетворення звичайної середньої загальноосвітньої школи №11 на гімназію №2.
«Школярі приїздять до нас з найвіддаленіших мікрорайонів міста, навіть є учні з Давидковець, – розповідає директор гімназії №2 Надія Орловська. – Конкурс на вступ до гімназії серйозний: на одне місце претендує 2-3 дитини». І це не дивно – матеріальна база школи суперсучасна. Це відмінно укомплектовані комп’ютерні класи, комп’ютеризована бібліотека, мультимедійний центр. У кожній аудиторії працюють телевізор та DVD, викладання тем здійснюється наочно і цікаво. Активно функціонують дитячі орга-нізації та міжнародні проекти. Учні гімназії часто їздять за кордон. Випуск-ники за результатами зовнішнього незалежного оцінювання вступають одразу у декілька найкращих вузів країни.
«Бажаючі потрапити до нас на навчання складають іспит з української мови та комплексний, який включає математику, природознавство і логіку. У  гімназії одразу здійснюється профілізація – точні, природничі та гуманітарні науки. Вивчаються три іноземні мови: англійська, німецька і російська”, – каже Надія Орловська.