FacebookInstagramRSSTwitterViberTelegramYouTubeTelegramViberWhatsApp ФотоВідеоКількість переглядів
30 Квітня, 2024

Відпустка змінює географію та стає коротшою

Через кризу подоляни стали менш вибагливими, обираючи місце літнього відпочинку

Чи надворі криза, чи період процвітання, а відпочити все одно хочеться. Тільки-но засвітить яскраве сонечко, зазеленіють дерева, як з голови вивітрюються усі думки й мріється тільки про ліс, річку або ж веселе хлюпання морських хвиль. Однак, світова фінансова криза внесла свої корективи у планування літнього відпочинку. Про те, якому відпочинку цього року віддають перевагу подоляни, дізнавалися кореспонденти «Є Поділля».

Визначальний чинник – ціна
Власне, вона завжди відігравала важливу роль у виборі будь-яких товарів чи послуг. Однак, зазначають в хмельницьких турагенціях, останнім часом люди більше уваги звертали на умови проживання, харчування, рівень обслуговування – навіть якщо за це доводилося викладати більше грошей. Цього року знову на перший план вийшла ціна. «Криза торкнулася, насамперед, представників середнього класу, – пояснюють в турагенції «Алекон». – А саме представники цього класу найактивніше користувалися нашими послугами. Тому на відпочинок їдуть цього літа менше, ніж у минулі роки. Щоправда, у багатьох людей вже виробилася звичка щороку у відпустку кудись їхати. То й криза не спиняє, просто беруть путівки не на три тижні, а на десять днів, або ж обирають скромніші, ніж раніше, тури». «Хто раніше їздив в Об’єднані Арабські Емірати, цьогоріч відпочиває у Туреччині, хто бував у Туреччині, їде до Криму, ще хтось змінює Крим на дешевше Азовське море, або хоча б кілька днів проводить в Карпатах», – пояснюють вплив економічної кризи на туристичні смаки подолян у агенції «Роза вітрів». Відпочинок у Криму цього літа подорожчав на 20-30 відсотків, тому теж декому став не по кишені. Однак, до моря хочеться всім. Тому подоляни все більше обирають поїздки в недорогі пансіонати та бази відпочинку в Залізному Порті Херсонської області, у Миколаївці, Сонячногірську (Крим), на Азовському морі. Й навіть економлять на харчуванні – відмовляються від сніданків-обідів в пансіонатах, а везуть з дому крупи, макарони, консерви – докупивши на південних ринках фруктів, самі варитимуть незатійливі страви. «Не наїдатися їдемо, а покупатися й засмагнути», – філософськи розмірковують відпочиваючі.

«Закордон» не подорожчав. Популярності набувають Хорватія та Чорногорія
Справді, відпочинок за кордоном залишився на минулорічному ціновому рівні. Однак, для українців він-таки подорожчав, адже усі ціни в закордонних готелях вказані у доларах чи євро, а у нас ця валюта стрибнула добряче угору. Як зазначають в турагенціях, серед закордонного відпочинку все більшої популярності набуває Хорватія і Чорногорія, а також Болгарія. Там чудова природа, прекрасний сервіс, зручні номери. Дванадцятиденний відпочинок у Хорватії обійдеться, приблизно, в 700 євро (переліт, проживання, харчування), десять днів у Чорногорії коштуватимуть близько 400 євро, але без харчування. Якщо їхати автобусом, то ціна буде трохи нижчою. Ті ж, хто звик відпочивати в Туреччині, розповідають в турагенції «Наколо світу ХХІ», міняє Туреччину на… Туреччину. Просто, беруть путівки в готелі, де менше «зірочок». «Ми цього року продаємо більше путівок до Туреччини, ніж торік, – розповідає працівниця агенції «Озбату-туризм» Наталя Поснова. – Адже Туреччина дає різні знижки на путівки. Восьмиденний відпочинок у хорошому готелі, де все включене, обійдеться в 500 доларів. Так званий економклас коштує 290-350 доларів. Але й за такою путівкою можна непогано відпочити. Тому, хто звик їздити за кордон, важко призвичаїтися до умов на українських курортах, тому ці люди обирають або простіший готель, або ж «освоюють» Болгарію, Хорватію чи Чорногорію».