FacebookInstagramRSSTwitterViberTelegramYouTubeTelegramViberWhatsApp ФотоВідеоКількість переглядів
30 Квітня, 2024

Мало не поховали сільську медицину

Реформу медицини «не пропустили» депутати Старокостянтинівської райради. Поки що

Майже сорок із п'ятдесяти восьми сільських фельдшерсько-акушерських пунктів планували закрити впродовж наступних чотирьох років на Старокостянтинівщині. Медиків мали скоротити, а приміщення перепрофілювати на виїзні пункти прийому сімейного лікаря та прикріпити до амбулаторій сімейної медицини, які знаходяться за багато кілометрів і не забезпечені відповідними транспортними засобами. Планувалося перепрофілювати під амбулаторії сімейної медицини три дільничні та суттєво скоротити кількість ліжкомісць у центральній районній лікарні. Такі заходи передбачалися програмою реформування медичної галузі краю на 2011-2014 роки, що була винесена на розгляд п'ятої сесії Старокостянтинівської районної ради.
Ознайомившись з проектом рішення, яке роздали перед початком пленарного засідання, більшість депутатів, в основному представники ВО «Батьківщина», політичної партії «УДАР Віталія Кличка» та «Нової політики»,, висловили свою незгоду і наполягали на знятті цього питання з порядку денного.
«Цією програмою керівники району мали намір руками депутатів по суті похоронити сільську медицину у нашому районі, що суперечить статті 49 Конституції України, де чітко записано, що існуюча мережа державних та комунальних закладів охорони здоров'я не може бути скорочена», - так лаконічно охарактеризувала законопроект місцевого масштабу депутат райради Ольга Мудренко.
За її словами, навіть під тиском районних керівників і погрозами з їхнього боку звільнити з посади головного лікаря району, якщо цю програму не затвердять, депутати твердо стояли на своєму.
У процесі обговорення питання про виключення з порядку денного програми реформування медицини Старокостянтинівщини ставилося на голосування декілька разів. Проти цього виступали тільки депутати провладних партій. Хоча багато з них у кулуарних розмовах не підтримували запропонованої реформи.
«У результаті бурхливих півторагодинних дебатів депутати все ж прийняли рішення зняти це питання з порядку денного і, таким чином, практично врятували всю систему охорони здоров'я району від розвалу. Вони вносили ряд пропозицій щодо поліпшення стану справ у медичні галузі краю. Зокрема пропонувалося звернутися до обласної ради з клопотанням порушити питання повернення фінансування сільської медицини через бюджети місцевих громад. Адже прийнятий у 2010 році новий Бюджетний кодекс України передбачає виділення коштів на це з районної казни. І, як наслідок, цьогоріч медичні заклади краю, в порівнянні з минулим роком, недоотримали майже три мільйони гривень асигнувань, що негативно вплинуло на роботу, насамперед, сільських ФАПів. Під час дискусії головний лікар району Іван Горда вимушений був констатувати той факт, що, оскільки відсутнє фінансування, то іншого виходу, як закриття фельдшерсько-акушерських пунктів, сьогодні немає. Та найбільше на цьому наполягала чинна влада. Причому, не було зроблено детального аналізу стану справ, не пропонувалося альтернативних варіантів. Під загрозу було поставлено медичне обслуговування тридцяти чотирьох тисяч мешканців села, серед яких майже половина люди похилого віку, які все життя важко працювати на полях і фермах. А влада хоче зробити так, щоб вони не могли спокійно дожити віку. Нині в Донецькій та Вінницькій областях діють пілотні проекти реформування медичної галузі. Отож, насамперед, варто дочекатися, якими будуть їх результати. І лише коли фахівці зроблять позитивні висновки, тоді можна буде приступати до реформування медичної галузі держави в цілому», - продовжує Ольга Мудренко.