FacebookInstagramRSSTwitterViberTelegramYouTubeTelegramViberWhatsApp ФотоВідеоКількість переглядів
30 Квітня, 2024

Повелителі скель

На центральній площі Хмельницького відбувся Всеукраїнський фестиваль зі скелелазіння.

Хоч у Хмельницькому й нема скель, та для справжніх боулдерів це не проб­лема. Є жадоба екстриму, то й «гори» знайдуться. На центральній пло­щі зі­бралися шанувальники актив­ного від­починку зі Львова, Києва, Хмельниць­кого та Кам'янця-Подільського. Цьо­горіч хмельницький боулдерінговий клуб «First bouldering» організовував Всеукраїнський фестиваль зі скеле­лазіння.
«Головна наша мета – популяриза­ція спорту серед молоді, – розповідає Юрій Пузанков, один із організаторів змагань, тренер хмельницького клубу боулдерів. – Серед учасників і ті, хто вже роками займається скелелазін­ням, і новачки. Сьогодні зіб­ра­лося бли­зько 30 учасників з різних міст. І при­ємно, що порівняно багато нових об­лич. Та й старі друзі приєд­налися».
Одна із учасниць, Марічка Муляр, вже шість років підкорює скелі. Як зі­зналася дівчина, пішла за братом, а по­тім так сподобалося, що не може без цього жити. Забігаючи наперед, ска­жемо, що за декілька годин після зна­йомства з цією тендітною дівчиною-бо­-улдером саме вона стане одним із пе­реможців змагань.
«Спочатку просто хотілося якогось екстриму, – каже дівчина. – Коли ще була маленькою, йшла повз наш кань­йон, і думала, що хотіла б лазити по скелях. Це так прикольно. Зараз я ро­зумію, що боулдерінг для мене не ли­ше екстрим, це вже стиль життя. Нині я вчуся на дизайнера поліграфічної продукції, тому трохи важко поєдну­вати тренування і навчання, але – вже звикла. Фізично – я спортсмен, а в ду­ховному плані – ближче до мис­тецтва».
Окрім справжніх скелелазів-профе­-сіоналів, на фестивалі можна було зу­стріти й тих, хто дебютував у боулде­рінгу. Хмельничанин Антон розповів, що досі ніколи не лазив по скелях. «Пан випадок» привів його на майдан. Напередодні купував у туристичному магазині рюкзак, а продавець розповів про фестиваль і запропонував хлопце­ві стати учасником, спробувати свої си­ли. Антон з друзями «лазить по кана­тах» – таке у нього хобі.
Цікаво, що не лише професійних об­межень не було, але й вікових. Одному з наймолодших учасників, Роману Ру­дому з Хмельницького, 13 років. Саме цей хлопчик став чемпіоном України на дитячих змаганнях, що відбували­ся в червні у Кам'янці-Подільському.
«Я вже майже рік займаюся боулде­рінгом, з жовтня минулого року, – роз­повідає Роман Рудий. – І вже не раз був на різних змаганнях».
Не зважаючи на спеку, всі спортс­мени завзято «тягнулися догори». Як розповіли вже «підковані» боулдери, головне – не висота. Важливо навіть з низького старту, чіпляючись бодай двома пальцями за малесенький вис­туп, «зробити динаміку», рухатися вперед.
Є 9 маршрутів, які потрібно подо­лати. Якщо спортсмену це вдалося з першої спроби, він отримує найвищу кількість балів, що збільшує його шан­си на перемогу. Якщо ж з першого ра­зу не вийшло, кількість здобутих ба­лів зменшується, але боулдери все од­но не відступають. Перемога – це напо­легливість та витривалість.
На майдані було весело до самого ве­чора. Поки журі підрахо­вувало бали, гостей розважала команда.
«Ми приєдналися до фестивалю, щоб висловити свою підтримку спор­ту. Ми – за спорт! – каже Валентина Полякова, тренер колективу. – Демон­струватимемо різні стилі – хіп-хоп, ха­ус, брейк, попінг, джамп стайл. Висту­патимуть навіть наші наймолодші уча­сники – «Free fly». Протягом змагань, окрім безпосередніх виступів у перер­вах, імпровізуватимемо». Поруч з хме­льничанами, на «танцполі» свої «фіш­ки» показували брейкери з Тернопо­ля, Маріуполя.
А ще на фестиваль завітали «вогняні гості». Була спроба зробити «фаєр-шоу», але палюче сонце стало на зава­ді видовищу, не було бажаної темряви.
Завершилося свято екстриму наго­родженням переможців. Найбільше нагород здобули гості – львів'яни. Се­ред хлопців найкращим став Антон Абдулаєв зі Львова. До трійки пере­можців приєдналися Денис Бачурін з Харкова та Андрій Коваль зі Львова. Серед дівчат переможниць виявилося дві. З однаковою кількістю балів пер­шу сходинку посіли Дарина Тімоніна зі Львова та Марічка Муляр з Кам'ян­ця-Подільського. Також на призовому місці опинилася Лариса Сердюкова зі Львова.