FacebookInstagramRSSTwitterViberTelegramYouTubeTelegramViberWhatsApp ФотоВідеоКількість переглядів
7 Травня, 2024

Як уникнути отруєнь влітку

Якщо не дотримуватися правил гігієни, можна заразитися кишковими інфекціями, тому їх ще часто називають «хворобами брудних рук». Фото: ілюстративне pixabay.com

Одними з найрозповсюдженіших літніх неприємностей є кишкові інфекції

Якщо не дотримуватися правил гігієни, можна заразитися кишковими інфекціями, тому їх ще часто називають “хворобами брудних рук”. І якраз влітку частіше ми страждаємо саме від них. “Симптоми кишкових захворювань дуже схожі між собою, і встановити точний діагноз можна лише після бактеріологічного обстеження, — пояснює заступник директора обласного центру громадського здоров'я Людмила Небесна. — Усі кишкові інфекції починаються гостро, з болю у животі, блювоти і проносу. Часто такий стан супроводжується високою температурою. Визначений збудник інфекції – сальмонела, дизентерійна паличка або ешерихії – визначає подальшу тактику лікування. При перших ознаках кишкового отруєння потрібно викликати «швидку», адже часте і рідке випорожнення призводить до небезпечного зневоднення організму. Втрата води і солей може спричинити важкі ускладнення – інфекційно-токсичний шок, гостру ниркову недостатність, пневмонію, інфаркт міокарду, порушення мозкового кровообігу. Особливо швидко зневоднення організму настає у дітей. І це може призвести навіть до смерті. До приїзду лікаря людину слід покласти в окрему кімнату, виділити їй індивідуальний посуд та гігієнічні засоби. Потрібно багато пити: щогодини – склянку теплого чаю чи кип’яченої води, маленькими ковтками. Туалет слід ретельно мити мийними засобами, які містять хлор”.

Які продукти несуть небезпеку, особливо влітку?

Торти, суфле, заварний крем, збиті вершки, а також кисломолочний сир, сметана, домашнє молоко, які ви купуєте на стихійних ринках, часто є джерелами отруєння. Безпечними є молочні продукти, які пройшли виробничу стерилізацію або ті, які термічно оброблені в домашніх умовах. Найнебезпечнішими стравами також є розрізані кавуни, манна та гречана каші, картопляне пюре, салати (зокрема вінегрет), які довго зберігалися в холодильнику. Ви ризикуєте, куштуючи влітку яйця, зварені не на твердо, паштети, холодці, кров’яну та ліверну ковбаси.

Правила профілактики

Розповсюдженню кишкових інфекцій можна запобігти, якщо дотримуватись правил санітарії і особистої гігієни:
- мийте руки з милом перед приготуванням їжі, перед їдою і годуванням дитини, після користування туалетом і після догляду за тваринами;
- не вживайте немитих овочів та фруктів;
- знищуйте мух і захищайте від них харчові продукти;
- вживайте тільки кип’ячене молоко;
- не пийте воду із струмків, річок та інших невпорядкованих джерел водопостачання;
- не купайтеся в річках та водоймах, котрі забруднюються стічними водами.

До теми

При отруєнні допоможуть відвари
* Дві-три картоплини середнього розміру натерти на тертці з великими отворами, залити двома склянками холодної води, довести до кипіння, варити 20 хвилин, процідити, охолодити, а перед вживанням трішки підсолити.
* Добре допомагає компот з кураги, родзинок, бананів. Цукру додавати не слід.
* Відвар з трав допоможе зробити дезінфекцію організму. Столову ложку кори дуба залити склянкою окропу, протримати 15 хвилин на водяній бані, процідити і пити по чверті склянки три-чотири рази в день.
* Відвар зеленого горіха або шкірок граната можна приготувати таким самим способом. Добре дезінфікує кишківник відвар з ягід чорниці. Якщо нічого такого під рукою немає, випийте склянку ледь рожевого розчину марганцівки.
* Від блювоти добре допомагає відвар імбиру. Але можна випити й м’ятного чаю. Дві чайні ложки сухої трави залити склянкою окропу і настоювати в термосі п’ять хвилин. Процідити.
* Якщо шлунок уже порожній, а позови до блювоти тривають, слід лягти, розслабитися і розчинити у роті кубик льоду. Добре, якщо лід буде приготовлений з м’ятного чаю.