FacebookInstagramRSSTwitterViberTelegramYouTubeTelegramViberWhatsApp ФотоВідеоКількість переглядів
23 Липня, 2024

Як вберегтися від невідомої інфекції?

Смертельна хвороба, яка атакує Європу, впритул підійшла до українських кордонів

Всесвітня організація охорони здоров’я заявила, що штам бактерії Escherichia coli (E. coli), що є збудником смертельно небезпечної кишкової інфекції в Європі, є принципово новим мікроорганізмом, з яким медицина раніше не стикалася. Згідно з попередніми результатами генетичних досліджень цього штаму, він є мутованою формою двох різних бактерій E. coli. Саме цим пояснюється таке стрімке поширення інфекції серед жителів європейських країн, а також її небезпека для життя людини. Однак, фахівці ніяк  не можуть з’ясувати, що ж є джерелом зараження — овочі, фрукти чи м’ясо. Однак, встановлено, що більшість випадків хвороби пов’язані з порушенням санітарних норм, неправильним приготуванням їжі та з вживанням непастеризованого молока та сирої води. Нагадаємо, спалах кишкової інфекції почався у травні на території Німеччини. Спершу джерелом інфекції вважали огірки з Іспанії. Однак, пізніше ця версія не підтвердилася. «У немилість» потрапляли різні овочі, м’ясо, молоко. Однак досі ніхто з точністю не може  сказати, що ж є джерелом зараження. А випадки захворювання виявлені у багатьох європейських країнах: Великобританії, Данії, Іспанії, Нідерландах, Австрії, Франції, Польщі, Чехії, Швейцарії, Швеції та навіть у США. Як зазначають фахівці, правила профілактики досить прості і відомі всім. Просто потрібно дотримуватися звичайних санітарно-гігієнічних норм. «Ці правила ми нагадуємо щороку перед початком літнього сезону, – каже заступник головного лікаря обласної санітарно-епідеміологічної станції Тетяна Грицькова. – Особливу увагу приділяйте воді, яку п’єте. Не беріть її з невідомих джерел. Обов’язково кип’ятіть молоко. Не їжте немитих овочів, фруктів та ягід. Взагалі, ягоди й зелень перед вживанням краще ще й окропом обдати. Не забувайте мити руки — перед їдою, приготуванням їжі, після того, як прийшли з вулиці, та після відвідин туалету. Дотримуйтеся умов зберігання харчових продуктів. Пам’ятайте, що на одній поличці холодильника не можна зберігати сиру і готову продукцію. Ретельно мийте дошки, які використовуєте на кухні. Особливо, якщо різали на ній сире м’ясо, рибу. А в ідеалі краще мати кілька дощечок — для риби, м’яса, готової продукції. І головне: якщо відчули якісь симптоми, схожі на отруєння (підвищення температури, нудота, пронос) не займайтеся самолікуванням, а одразу звертайтеся до лікаря».