Та щоб більше дізнатись про те, як вберегти себе та рідних від сезонних отруєнь, «Сімейка» вирішила проконсультуватися у лікаря-гастроентеролога поліклініки №1 Світлани Стефанчук.
- Світлано Миколаївно, скажіть, будь ласка, що саме є збудником отруєнь у літню пору?
- До отруєння організму влітку призводить наявність у харчових продуктах токсинів, їх продуктів життєдіяльності й розкладу. Іноді люди хочуть визначити придатність продуктів за зовнішнім виглядом,за запахом, але далеко не завжди продукти, які мають в своєму складі мікроби, змінюють свій колір, запах і смак. Перш за все хочу сказати, що влітку небезпечно вживати продукти, які були повторно заморожені. Дуже часто морозиво, яке розтануло, повторно заморожують і там розвиваються мікроби, які призводять до харчового отруєння.
- У спеку хочеться пити, оскільки організм втрачає багато води. Чи всі напої годяться для втамування спраги?
- Ні. Алкоголь у літню пору категорично заборонений. Річ у тому, що спиртні напої для свого розщеплення навіть у нормальних температурних умовах потребують величезної кількості води (саме цим пояснюється сухість у роті і головний біль після пиятики).
У спеку, коли втрата води організмом різко посилюється, алкоголь не втамовує спрагу, а тільки її посилює.
-А чи небезпечне влітку м'ясо? Усі м’ясні продукти мають дату виготовлення та певні терміни придатності, потрібно пам’ятати, що дата придатності зменшується на одну - дві доби. Особливо небезпечним є куряче м’ясо, тому що там розвиваються сальмонели. Зазначу, що м’ясні продукти важче перетравлюються та засвоюються, тому вони довше перебувають у шлунку.
- Багато людей займається самолікуванням та не поспішає у лікарню…
При будь-якому отруєнні, якщо воно навіть не важке, перш за все пацієнт повинен звернутись до лікаря. Самолікування не допустиме.
- З настанням теплої пори зростає ризик отруєнь у дітей. Як надати першу допомогу дитині, якщо ви відпочиваєте на природі?
- Взагалі найважчі отруєння - це отруєння у дітей, тому що у них раптово з’являється бажання прилягти, неприємний запах з рота, здуття живота, бурчання, незначне підвищення температури. Тому дітей однозначно треба показати лікарю. А перша допомога — промивання шлунка та очищення кишечнику, тобто клізма та вживання абсорбентів. Абсорбенти мають бути таким, що не затримують перистальтику кишківника. У перші години після отруєння перистальтику в жодному разі не можна зупиняти, оскільки повинні вийти всі токсичні речовини, які є в організмі.
- Як правильно промивати шлунок та чи можна використовувати всім нам відомий засіб — марганцевий розчин?
- Так, його можна використовувати, але він має бути прозоро-рожевого кольору, а взагалі шлунок краще промивати звичайною водою, випивши 2-4 склянки та викликати вимушену блювоту.
- Порадьте нашим читачам засоби, за допомогою яких можна попередити харчове отруєння організму та вберегти від нього себе та близьких.
Існує п’ять основних правил:
— Чисті руки, чиста кухня, чистий посуд;
— Сирі продукти слід зберігати окремо від готових;
— Повинен бути відповідний температурний режим приготування їжі;
— Готові страви не повинні перебувати без холодильника більше двох годин;
— Розмороження продуктів не повинно відбуватись на столі, тому що за цей час у продуктах розвивається багато токсичних речовин.
Якщо дотримуватись цих правил, зменшиться ризик харчового отруєння.
Отже, хочу побажати всім ясного і теплого сонця, і поменше спілкування з людьми у білих халатах.
Анастасія Лотухова.