FacebookInstagramRSSTwitterViberTelegramYouTubeTelegramViberWhatsApp ФотоВідеоКількість переглядів
17 Травня, 2024

Хмельничанка живе поруч із квітковими феями та янголами

«В кожної ляльки всередині є маленьке рожеве сердечко», каже Наталя Дрозд.. Фото: Дмитра Скрипника

Флісові кучері, мальовнича квітка у волоссі, безліч оборок упереміш із бавовняними мереживами, мішечки із ручною вишивкою, всередину яких додані суцвіття ароматної лаванди...

 І це не цитата з поетичної фентезійної книжки, а роботи талановитої хмельницької майстрині Наталі Дрозд. Жінка зайнялася творчістю 2,5 роки тому. За цей час зшита не одна сотня маленьких текстильних красунь, більше відомих під назвою «Тільда». Головна їхня перевага в тому, що вони виготовляються з натуральних матеріалів, а увесь процес – ручна робота.

“Кожна фігурка має свої ім'я, характер та… сердечко”
Плавні заокруглені лінії, маленькі оченята-вузлики, відсутність рота, рум’яні щічки... Тільду не переплутаєш ні з якою іншою рукотворною лялькою! “Кожна фігурка має власний досить примхливий характер та ім’я, - запевняє Наталя Дрозд. - Але це не дитячі забавки, а інтер’єрні авторські іграшки. В кожної ляльки всередину зашите маленьке рожеве сердечко. Його не видно, проте тішить та гріє саме усвідомлення, що воно там є. Моє творче самовираження розпочалося ще в дитинстві. Я завжди щось шила, вишивала, плела. Рукоділля було присутнім у моєму житті й у дорослому віці. За освітою я інженер-механік, працювала і в банківській сфері, і в страховому бізнесі. Але в якийсь момент зрозуміла, що це все не моє. Спочатку захопилася декупажем, а згодом спробувала виготовити ляльку-тільду. Це був кролик Люс’єн. Як не дивно, іграшка мені вдалася одразу, а її виготовлення захопило мене повністю. Захотілося шити все нові й нові ляльки».

Лялька пахне кавою, ваніллю, корицею та лавандою
За словами майстрині, щоб пошити ляльку, потрібні тканина для тіла, наповнювач, одяг і волосся. Тканини, звісно, лише натуральні - льон, бязь, ситець, бавовна, шерсть, добре підходять фланель і фліс. Для одягу підійде будь-який матеріал: шовк, тюль, органза, трикотаж, різноманітні мережива.
«Набиваю іграшки звичайними синтепоном, синтепухом або холофайбером, - ділиться технологією пані Наталя. - Для волосся ляльок можна використовувати валяну вовну: з неї гарні зачіски виходять. Також можна взяти будь-яку пряжу, нитки муліне. Крім індивідуального образу, лялька може мати свій аромат - ванільний, коричний, кавовий, лавандовий. Останнім часом стало модним, щоб фігурки були зовні схожими на когось - на сестричку, на кохану людину тощо. Тому запах підбираю під ту людину, для якої шию ляльку, враховуючи її захоплення, характер, стиль життя. Звичайну суху травичку, спеції ванілі, кориці, каву в зернах я зашиваю всередину - так аромат зберігається довго».

Медитація по-українськи
“Будь-які види рукоділля - це дуже сучасно, модно і стильно, - каже мисткиня. - Насправді, виготовлення ляльки для мене - це своєрідна медитація по-українськи. Лише так я можу розслабитися, заспокоїтися і відволіктися від усього, що навантажує протягом дня». Пошиття ляльки кропітка робота, яка вимагає багато часу. Кожна фігурка робиться приблизно 2-3 дні. Є й такі, на виготовлення яких йде і декілька тижнів. Пані Наталя запевняє, що у цій справі не можна заганяти себе у якісь часові рамки, адже «народження» ляльки – це творчий процес і ніколи не знаєш, наскільки він затягнеться. За її словами, феї та янголи дуже примхливі й самі диктують, у що їх вдягнути та чим прикрасити. А ще вони самі підказують майстрині свої імена та мають дивовижну історію-характеристику. «Що відчуває маля, коли засинає?, - запитує пані Наталя. - Тепло маминих рук, чує ніжний рідний голос. Ви гладите його по голівці, ніжно цілуєте сонне чоло і йдете займатися своїми домашніми справами. А навколо вашого дитятка вже плетуться мереживні чарівні фантазії сновидінь... Абсолютно необхідно, щоб ці трепетні дитячі сни охороняв «Сонний янгол». Він тихенько подзвонює дзвіночками на своєму ковпачку, а головне - у нього є ключик від найсолодших снів!».