FacebookInstagramRSSTwitterViberTelegramYouTubeTelegramViberWhatsApp ФотоВідеоКількість переглядів
25 Липня, 2024

Хмельничани побачили рідне місто сторічної давнини (ФОТО)

Фото: Дмитра СКРИПНИКА

Леонід Западенко презентував фотовиставку “Забутий Проскурів”.

Немощені вулиці, одно- і двоповерхові будинки, ошатні дами у довгих сукнях, кавалери з тростинами. Так виглядав Проскурів наприкінці ХІХ – на початку ХХ століття...
У сучасних хмельничан з'явилася нагода побачити його таким завдяки фотовиставці Леоніда Западенка “Забутий Проскурів”, де представлені репродукції старовинних фотографій нашого міста.
Понад 70 робіт можна умовно об'єднати у три теми: будинки, вулиці міста та його жителі. Якщо на деяких знімках можна впізнати обриси сучасного Хмельницького (наприклад, у вулиці Олександрівській — Проскурівську, а в реальному училищі — міську раду), то інші, наприклад, єврейський квартал чи водяний млин, вже перетворилися на сторінки історії.


“Все почалося з фотографії моїх близьких родичів, зробленої у 1914 році. Мені захотілося побачити місто таким, яким вони бачили його сто років тому. Завдяки сучасним технологіям така можливість з'явилася”, — розповідає автор виставки Леонід Западенко. Він відшуковував старі світлини, сканував їх та викладав в інтернеті. Завдяки цьому проекту в хмельничанина з'явилося багато друзів, в тому числі і за кордоном.


Для повного перенесення глядачів в атмосферу провінційного єврейського містечка, яким був тоді Проскурів, під час відкриття виставки лунали тематичні вірші та пісні, ведучі зачитували уривки із спогадів подорожніх про наше місто.
Наприклад, таке: “Грязюка по коліно, є лише одна мощена вулиця, що веде до залізничного вокзалу, і та вся у ямах. Будинки глинобитні, одноповерхові. Красується лише один двоповерховий будинок, що належить цукрозаводнику. Тротуари — дерев'яні, але з дуже тонких дощок і слизькі, так що перехожі часто падали...”


Перенестися в атмосферу Проскурова кінця ХІХ – початку ХХ століття можна в музеї історії міста за адресою: вулиця Проскурівська, 30. Виставка триватиме до 17 червня.