ye-logo.v1.2

BookForum вражатиме: хмельничан запрошують на книжковий форум до Львова

Культура 2057
Цього року Львівський міжнародний BookForum очікує гостей, які змінюють світ, з усієї України, а також з-за кордону
Цього року Львівський міжнародний BookForum очікує гостей, які змінюють світ, з усієї України, а також з-за кордону. Фото: ілюстративне gazeta.zn.ua

З 15 ро 19 вересня відбудеться одна з головних культурних подій країни.

З 15 ро 19 вересня у Львові відбуватиметься масштабна подія, яку називають головним культурним фестивалем країни, - 28-й міжнародний BookForum. Ініціатор та організатор заходу – громадська організація «Форум видавців» за підтримки Українського культурного фонду.

Як зазначають організатори, вперше за всю історію фестивалю подія відбуватиметься у гібридному форматі: онлайн та офлайн. Цього року Львівський міжнародний BookForum очікує гостей, які змінюють світ, з усієї України, а також з ЄС, США, Південної Америки та Африки. Загалом, програма фестивалю налічує 120 подій, 250 учасників, зокрема очікується 25 іноземних авторів з 21 країни світу.

Всі ці події детально розкриватимуть фокусну тему цьогорічного фестивалю - «Гра в дорослішання: як ми зростаємо незалежними». Саме тому тут підніматимуть проблеми освіти, ідентичності, війни, історії, фантастики, медіа, жінок та інші найгостріші питання сьогодення.

Наприклад, цьогорічний кластер «Війна» порушить питання, яких зазвичай уникають. Зокрема, хто він – український Герой? Як боротися з упередженнями з обох боків лінії розмежування. Так, в рамках кластера відбудуться три панельні дискусії: «В пошуках українського Героя», «Деокупація мізків», «Ми є».

Тож під час 28 BookForum обговорюватимуть найгостріші теми. Так, у межах заходів кластера «Освіта» йтиметься про ознаки дорослого освіченого суспільства, про книжки, ігри та інструменти для осмисленого батьківства.

У Медіакластері 28 BookForum дискутуватимуть про журналістику незалежної України та розкриють медійну ретроспективу за 30 років. Окремої уваги заслуговує і спецпроєкт «30 років вільного книжкового ринку» про становлення книговидання в Україні.

Буде і Літературна програма — цикл заходів з українськими та іноземними авторами, що відбуватимуться онлайн та офлайн.

«Так цього року вперше в історії незалежної України братиме участь в українському літературному фестивалі Нобелівська лауреатка. Це - почесна гостя Ольга Токарчук», - зазначають організатори.

Ще один почесний гість - володар нагороди за найкращий сценарій на 58-му Каннському кінофестивалі Ґільєрмо Арр’яга. Він завітає до Львову вперше. Фільми за його сценаріями здобули премію BAFTA та номіновані на «Оскар».

Ділитимуться досвідом на заході спеціальні гості - 93-річна психотерапевтка, що пережила Голокост, письменниця Едіт Еґер, іспанська письменниця та художниця Ірен Сола. А ніч поезії 28-го BookForum прийматиме РадіоГараж, куруватиме музику та поезію нон-стоп Юрій Андрухович.

Загалом, на фестивалі очікується дуже багато культурних заходів. Оскільки BookForum відбуватиметься в гібридному форматі (офлайн та онлайн), тож приєднатися до головної культурної події України можна буде з різних куточків країни та світу. Онлайн-трансляції можна буде дивитися на сайті bookforum.ua.

А офлайн-події BookForum можна відвідати у Львові на площі Ринок, у Львівському академічному театрі ім. Леся Курбаса, Музеї етнографії та художнього промислу Інституту Народознавства НАН України та у Радіогаражі. Усі події – безкоштовні, кажуть організатори.

Детальнішу програму 28-го міжнародний BookForum можна переглянути за посиланням: https://bookforum.ua/events

Також уже відома програма Львівського книжкового ярмарку «Форум видавців», який відбуватиметься в рамках події. Всі події ярмарку відбуватимуться наживо на 11-ти локаціях в середмісті Львова. Очікуються презентації, автограф сесії, дискусії та воркшопи, загалом близько 400 подій. Зокрема, свої книги презентуватимуть і хмельничани. Так Юрій Даценко презентуватиме нові видання «Книга в камені» та «І стало світло..., а Ольга Сліпа - роман «Оля» та ретроман «Будинок на Аптекарській».

Детальна програма книжкового ярмарку за посиланням: https://bookforumlviv.com.ua/events

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую