FacebookInstagramRSSTwitterViberTelegramYouTubeTelegramViberWhatsApp ФотоВідеоКількість переглядів
7 Травня, 2024

Чим Хмельницький ляльковий театр нині дивує дітей

Ірина Трунова зазначає, що нині необхідно позбавлятися стереотипів та оновлювати репертуар. Фото: автора

Насамперед, це - експериментальний майданчик.

Ляльковий театр оживляє казку. Переступивши поріг, одразу відчуваєш атмосферу, яка дозволяє поринути у вигаданий світ, в якому немає обмежень. Ось чому казки-вистави залишаються актуальними і нині. Директорка Хмельницького академічного обласного театру ляльок «Дивень» Ірина Трунова розповіла сайту «Є» чим сучасний ляльковий театр дивує дітлахів.

«Це перший театр, який відвідують діти. І ми, творчий колектив, повинні їх зацікавити», - розповідає Ірина Трунова.

За її словами, ляльковий театр – місце видовищ. Але насамперед – експериментальний майданчик. Тому нині необхідно позбавлятися стереотипів та оновлювати репертуар. В планах у театру аудіо-вистави для дітей з вадами зору, 3D екскурсії, спільний проект з Хмельницькою обласною дитячою лікарнею «Арт-терапія», а також співпраця з подільськими письменниками, для пошуку нових українських казок і п’єс.

В планах у театру аудіо-вистави для дітей з вадами зору, 3D екскурсії та спільний проект з Хмельницькою обласною дитячою лікарнею «Арт-терапія». Фото: автора

Нині репертуар театру налічує понад 100 вистав.

«Ляльковий театр «Дивень» також активно бере участь у фестивалях та акціях по Україні та за її межами, - каже Ірина Трунова. Впродовж вересня проводилась благодійна акція «Подаруй дитині свято». На вистави ходили діти пільгових категорій та діти родин, які опинилися в складних життєвих обставинах».

Нещодавно виступ колективу театру «Дивень» здобув гран-прі на фестивалі «Scene-Fest» у Кропивницькому. Фото: автора

За словами директорки, хмельницький театр ляльок часто подорожує Україною. Наприклад, нещодавно виступ колективу театру «Дивень» здобув гран-прі на фестивалі «Scene-Fest» у Кропивницькому. А вже у листопаді відвідає литовське місто Паневежис. Крім того, заплановані обмінні вистави з Єреванським державним ляльковим театром імені Ованеса Туманяна.

Цього року музичною виставою «Теремок» головного режисера Сергія Брижаня відкрився 52-й театральних сезон.

«Вони як Боги — оживляють неживе, Вони — посередники між Світами!», - говорить про свою роботу Сергій Брижань. Фото: з сайту Хмельницького обласного театру ляльок

«Мені пощастило у 1989 році вже режисером очолити рідний театр. І от, вже ціле життя ми всі разом займаємось такою химерною і такою солодкою працею — творінням щоразу нового, гіпнотичного світу оживаючої форми. Розгорніть буклет, вдивіться в обличчя тих, хто володіє таїною унікальної професії: Вони як Боги — оживляють неживе, Вони — посередники між Світами!», - так говорить про свою роботу Сергій Брижань.

Читайте також: У Хмельницькому презентували цикл програм про туристичні родзинки Поділля