FacebookInstagramRSSTwitterViberTelegramYouTubeTelegramViberWhatsApp ФотоВідеоКількість переглядів
5 Травня, 2024

Гарбузова ніч у Меджибожі: про казкову концепцію, унікальну добу та гарбузи на замковому городі

Таємничі підземелля та давні мури Меджибізької фортеці для такого казкового дійства, кажуть організатори, дуже доречні. Фото: ілюстративне stezhkamu.com

Організатори кажуть, що це буде фестиваль, який об’єднуватиме довкола казки.

У Меджибожі вкотре планують провести уже традиційну Гарбузову ніч. Цього року дійство, яке відбуватиметься на території Меджибізької фортеці увечері 30 жовтня, матиме тематичне спрямування, - це буде фестиваль казок. Про те, чим дивуватимуть відвідувачів та чому обрали саме такий казковий формат сайту «Є» розповів Ігор Западенко, заступник директора історико-культурного заповідника «Межибіж».

Передусім, організатори радять аж ніяк не плутати Гарбузову ніч з Хеловіном, який також у світі відзначають в ці дні. Адже, зазначають, Гарбузова ніч - це фестиваль української культури, українських казок та традицій. І це дійство, дуже доречно пасує до осінніх днів.

«Гарбузова ніч у Меджибізькому замку – це, передусім, фестиваль казок, - каже Ігор Западенко. – Це сімейний фестиваль, який має об’єднувати довкола казки. Завжди ми його проводимо не просто наприкінці жовтня, а в особливий вечір з суботи на неділю. Чим, запитаєте, він такий особливий? Та тим, що це єдина унікальна доба в усьому році. Це доба, яка має 25 годин. Адже саме в цей час переводять годинники з літнього на зимовий час і завдяки цьому ми маємо цієї доби додаткову годину. Чим не загадковий час, щоб зануритися у казкову атмосферу?»

І таємничі підземелля та давні мури Меджибізької фортеці для такого казкового дійства, кажуть організатори, дуже доречні.

«Це фестиваль, який повертає нас до нашого коріння та джерел, - каже Ігор Западенко. - Саме тоді, коли вже день стає коротший, ночі – довшими, коли пахне осіннім листям, а на городах спіють жовтобокі гарбузи – чому б не звернутися до казки?»

На фестиваль вже готують казкову програму. Зокрема, будуть покази обласного лялькового театру «Дивень», а також театральні історії добрих друзів Меджибізької фортеці - хранителів історії Зінькова. А ще найрізноманітніші тематичні забави, українська кухня з її казковими смаками, фольклор, містика, музика, танці. І звісно ж, багато помаранчевих гарбузів. Їх уже потроху починають звозити з околиць до Меджибізького замку.

До речі, частину гарбузів для традиційної Гарбузової ночі вирощують не деінде, а на невеличкому замковому городі. А насіння для них збирають якраз з тих, які залишаються після Гарбузової ночі, та висівають навесні, щоб восени знову дивувати відвідувачів під час фестивалю.

Детальна програма фестивалю очікується згодом.

Читайте також: Чим Хмельницький ляльковий театр нині дивує дітей