ye-logo.v1.2

Чим Хмельницький ляльковий театр нині дивує дітей

Культура 2107
Ірина Трунова зазначає, що нині необхідно позбавлятися стереотипів та оновлювати репертуар
Ірина Трунова зазначає, що нині необхідно позбавлятися стереотипів та оновлювати репертуар. Фото: автора

Насамперед, це - експериментальний майданчик.

Ляльковий театр оживляє казку. Переступивши поріг, одразу відчуваєш атмосферу, яка дозволяє поринути у вигаданий світ, в якому немає обмежень. Ось чому казки-вистави залишаються актуальними і нині. Директорка Хмельницького академічного обласного театру ляльок «Дивень» Ірина Трунова розповіла сайту «Є» чим сучасний ляльковий театр дивує дітлахів.

«Це перший театр, який відвідують діти. І ми, творчий колектив, повинні їх зацікавити», - розповідає Ірина Трунова.

За її словами, ляльковий театр – місце видовищ. Але насамперед – експериментальний майданчик. Тому нині необхідно позбавлятися стереотипів та оновлювати репертуар. В планах у театру аудіо-вистави для дітей з вадами зору, 3D екскурсії, спільний проект з Хмельницькою обласною дитячою лікарнею «Арт-терапія», а також співпраця з подільськими письменниками, для пошуку нових українських казок і п’єс.

В планах у театру аудіо-вистави для дітей з вадами зору, 3D екскурсії та спільний проект з Хмельницькою обласною дитячою лікарнею «Арт-терапія». Фото: автора

Нині репертуар театру налічує понад 100 вистав.

«Ляльковий театр «Дивень» також активно бере участь у фестивалях та акціях по Україні та за її межами, - каже Ірина Трунова. Впродовж вересня проводилась благодійна акція «Подаруй дитині свято». На вистави ходили діти пільгових категорій та діти родин, які опинилися в складних життєвих обставинах».

Нещодавно виступ колективу театру «Дивень» здобув гран-прі на фестивалі «Scene-Fest» у Кропивницькому. Фото: автора

За словами директорки, хмельницький театр ляльок часто подорожує Україною. Наприклад, нещодавно виступ колективу театру «Дивень» здобув гран-прі на фестивалі «Scene-Fest» у Кропивницькому. А вже у листопаді відвідає литовське місто Паневежис. Крім того, заплановані обмінні вистави з Єреванським державним ляльковим театром імені Ованеса Туманяна.

Цього року музичною виставою «Теремок» головного режисера Сергія Брижаня відкрився 52-й театральних сезон.

«Вони як Боги — оживляють неживе, Вони — посередники між Світами!», - говорить про свою роботу Сергій Брижань. Фото: з сайту Хмельницького обласного театру ляльок

«Мені пощастило у 1989 році вже режисером очолити рідний театр. І от, вже ціле життя ми всі разом займаємось такою химерною і такою солодкою працею — творінням щоразу нового, гіпнотичного світу оживаючої форми. Розгорніть буклет, вдивіться в обличчя тих, хто володіє таїною унікальної професії: Вони як Боги — оживляють неживе, Вони — посередники між Світами!», - так говорить про свою роботу Сергій Брижань.

Читайте також: У Хмельницькому презентували цикл програм про туристичні родзинки Поділля

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую