FacebookInstagramRSSTwitterViberTelegramYouTubeTelegramViberWhatsApp ФотоВідеоКількість переглядів
1 Липня, 2024

Маліївці літні: виставка Наполеона Орди та перші музейні артефакти в подарунок

Палац в Маліївцях зустрічає відвідувачів першою у своїх стінах виставкою. Фото: колаж автора

Днями тут представили малюнки архітектурних шедеврів минулого часу - палаців, маєтків, замків та храмів, які на сьогодні втрачені, або стоять в руїнах.

Палац в Маліївцях на Дунаєвеччині, який віднедавна розпочав нове життя у статусі обласного історико-культурного музею, нині зустрічає відвідувачів першою у своїх стінах виставкою. Днями тут представили малюнки архітектурних шедеврів минулого часу - палаців, маєтків, замків та храмів, які на сьогодні втрачені, або стоять в руїнах. Авторкою виставки «Архітектурна спадщина України у творчості Наполеона Орди: іконографія та принципи використання», створеної на основі матеріалів з фондів Національного історико-архітектурного заповідника «Кам’янець», стала мистецтвознавиця, кандидатка історичних наук Інна Березіна, яка досліджує творчу спадщину Наполеона Орди та видала однойменну монографію.

Неспроста музейну діяльність Малієвецького палацу розпочали саме з такої виставки, адже, як зазначає наукова співробітниця закладу Наталія Ярова, одним із найважливіших завдань, або ж навіть місією дивом вцілілого палацу Орловських, а нині музею, є саме дослідження і збереження втраченого пласту палацової та маєткової культури Поділля.

Палац в Маліївцях, який віднедавна розпочав нове життя у статусі обласного історико-культурного музею, нині зустрічає відвідувачів першою у своїх стінах виставкою. Фото: з фейсбук-сторінки Наталії Ярової

За словами Анастації Донець, директорки Малієвецького обласного історико-культурного музею, до цієї виставки устінах палацу готувалися дуже ретельно. У більшості виставкових залів картини, плакати, фото розвішують на спеціальні рейки і конструкції, що в свою чергу кріпляться на стіни. Але Анастасія пообіцяла, що в стіни палацу не ввіб’ють більше жодного цвяха, тож вихід знайшли дуже оригінальний і виготовили спеціальні підставки для плакатів.

Виставка наразі залишається у палаці Орловських, тож з нею можуть вільно ознайомитися усі відвідувачі музею.

За словами Анастації Донець, директорки Малієвецького обласного історико-культурного музею, щоб в стіни палацу не вбивати цвяхи для кріплення плакатів виготовили спеціальні підставки. Фото: з фейсбук-сторінки Анастасії Донець

Довідково: Наполеон Орда – білоруський, литовський та польський літератор, музикант, композитор та художник, який прославився, в першу чергу своїми, архітектурними пейзажами. Ще до появи фотографії, у ХІХ століття, він з високою художньою майстерністю та фотографічною точністю зафіксував палаци і маєтки, замки і храми на території колишньої Речі Посполитої, з них 177 – на території України. Багато зображених ним об’єктів залишились нам на згадку лише на його малюнках, багато змінили свій вигляд або ж стоять у руїнах. Рисунки Наполеона Орди стали цінним достовірним джерелом для дослідників, а також реставраторів: його зображення використовувались при реставрації Кам’янецької фортеці, Летичівського, Дубенського, Острозького, Підгорецького замків, Андріївської церкви у Києві.

Співпало, що разом з відкриттям виставки відбулася й офіційна презентація новоствореного Малієвецького музею та представлення новопризначеної директорки Анастасія Донець у колі представників обласного керівництва та колег-музейників.

І тут, звісно ж, не минулося без надзвичайних подарунків - книг та навіть історичних предметів, які мають безпосередню причетність до Малієвецького палацу: директор Державного історико-культурного заповідника «Межибіж» Олег Погорілець передав справжній музейний артефакт - печатку канцелярії графів Орловських, власників маєтку. Цій графській печатці близько двох сотень років, а працює вона за принципом сучасного механічного штемпеля.

Директор Державного історико-культурного заповідника «Межибіж» Олег Погорілець передав справжній музейний артефакт - печатку канцелярії графів Орловських. Фото: з фейсбук-сторінки Наталії Ярової

Ще одним символічним подарунком від адміністрації НІАЗ «Кам'янець», який презентувала вчений секретар заповідника Лариса Рудюк, стала цеглина-пальцівка з відтиском, ХVII століття. Артефакт також поповнив фонди Малієвецького музею.

Нагадаємо, у 2021 році на базі палацо-паркового комплексу Хмельницькою обласною радою було створено історико-краєзнавчий музей, який в найближчому майбутньому має стати історико-культурним заповідником.