FacebookInstagramRSSTwitterViberTelegramYouTubeTelegramViberWhatsApp ФотоВідеоКількість переглядів
5 Травня, 2024

Свято-Покровську церкву-фортецю у селі Сутківці передадуть у державну власність

«Первiсно будівля була чимось на зразок невеличкої фортеці, яку згодом пристосували пiд культовi потреби. Фото: з архіву

Наразі пам’ятка національного значення не має визначеного власника.

Церкву-фортецю у Сутківцях називають унікальною пам’яткою архітектури національного значення. Ця сакральна споруда оборонного типу була збудована у 1476 році. На жаль, як і багато українських пам’яток архітектури, нині потребує ремонту.

Як повідомили у пресслужбі Хмельницької ОВА, наразі Свято-Покровська церква-фортеця немає визначеного на законодавчому рівні власника. Це негативно впливає не лише на стан пам’ятки, але й на умови її використання.
Споруда входить до переліку пам’яток культурної спадщини, які не підлягають приватизації. Згідно з законом, вона може перебувати лише у комунальній чи державній власності. Аби забезпечити їй належний догляд, у 2022 році розпочали процедуру реєстрації пам’ятки у державну власність.

«Хмельницькою районною військовою адміністрацією уже виготовлено технічний паспорт на будівлю, замовлено оцінку майна та найближчим часом буде внесено відомості в Єдиний реєстр об’єктів державної власності про нерухоме майно», - розповідають в ОВА.

Загалом на території області розташовується 255 пам’яток архітектури місцевого та національного значення, значна частина з яких є культовими спорудами.