FacebookInstagramRSSTwitterViberTelegramYouTubeTelegramViberWhatsApp ФотоВідеоКількість переглядів
12 Серпня, 2024

Історії з перших вуст: у Хмельницькому готуються до прем'єри арттерапевтичної вистави для військових

Основою для п'єси стали реальні розповіді українських оборонців. Фото: автора

Обласний драмтеатр Старицького реалізує унікальний творчий проєкт у спільній взаємодії з українськими оборонцями, презентують виставу для глядача вже у жовтні цього року.

У п'ятницю, 9 серпня, на сцені «Антракт» обласного драмтеатру Старицького відбулася відкрита читка арттерапевтичної п'єси під назвою «Лінія для життя». Представникам медіа презентували драматичну основу для майбутньої вистави, яка гратиметься у створеному у театрі комфортному просторі для людей з інвалідністю. Цей творчий проєкт – грантовий та фінансується Українським культурним фондом. А його основна мета – використання мистецтва як засобу терапії для ветеранів війни та військових, які перебувають на реабілітації.

П'єса драматургині Марини Бортник-Гулеватої була написана на основі розповідей українських військових. Низка закритих зустрічей з ними відбувалася у різних місцях впродовж червня і липня. Це дало змогу зібрати безліч історій, які й стали основою для майбутньої постановки. Акцент робили на пошуку позитивних спогадів серед українських оборонців, які допомагали їм пережити важкі випробування.

П'єса "Лінія для життя" про трьох героїнь, які через власний досвід та шлях розповідають про війну. Фото: скрін з відео Суспільне.Хмельницький

Під час «збору» історій і режисер, і авторка п'єси також отримували коментарі з приводу майбутньої вистави від військових. Серед них – бажання бачити на сцені «щось легке» та не прив'язане до драматичних ситуацій сьогодення. Так і з'явилася згодом п'єса про трьох героїнь, які через власний досвід та шлях розповідають про війну. Три жінки – дочка, кохана і матір, образи берегинь, які виступають найближчою підтримкою для багатьох українських захисників у нелегкі часи випробувань.

Зараз вже розпочалася робота над постановкою, режисером якої є Юрій Чайка. Музичним оформленням у проєкті займається фронтмен гурту «STANZA» Андрій Журба. Прем'єра вистави у Хмельницькому запланована на жовтень, далі творчий колектив проєкту з нею планує поїздки містами України, враховуючи й прифронтові зони.

Читайте також: Книга, час якої прийшов: хмельничанин Дмитро Пресліцький презентує антиутопію «Дурна кров»