FacebookInstagramRSSTwitterViberTelegramYouTubeTelegramViberWhatsApp ФотоВідеоКількість переглядів
6 Вересня, 2024

«Коли співають мертві…»: на Хмельниччині зняли художній фільм на реальних подіях

Наразі зйомки фільму вже завершені, попереду монтаж та музичне оформлення. Фото: ХОЛМ

Ролі у стрічки зіграли як професійні актори, так і аматори.

На Хмельниччині завершились зйомки документально-художнього фільму «Коли співають мертві…». Сюжет короткометражної стрічки, який створено на реальних подіях, розповідає про діяльність Організації українських націоналістів та Української повстанської армії на Шепетівщині у 1950-1951 роках.

Режисер-постановник та сценарист стрічки Василь Горбатюк - директор Хмельницького обласного літературного музею та дослідник історії боротьби підпілля і повстанського руху ОУН-УПА на Хмельниччині. Це вже другий фільм з початку повномасштабної війни, перший - «Провідник «Волох» було презентовано глядачам у жовтні минулого року.

Сайту «Є» Василь Горбатюк розповів, що, на відміну від попереднього фільму, ця стрічка художня, її сюжет будується на реальних подіях, що відбувалися в селі Дідківці на території сучасної Ямпільської територіальної громади.

Перший знімальний день - обговорення сценарію. На фото: режисер Василь Горбатюк, актори Степан Бортнійчук, Степан Шкапій, Людмила Данилюк, оператор Анатолій Заянчуковський. Фото: автора.

«Це було моєю мрією, тому що документальний фільм має певні обмеження, а в художньому більше творчості. Окрім того, це драматична стрічка, в основі якої трагічна історія, а також героїзм і віра в майбутнє, і в нашу боротьбу за свободу», - розповідає Василь Горбатюк.

Сценарій фільму був написаний на основі свідчень, які опублікував у своїй книзі письменник Віталій Олуйко, а також віднайденої Василем Горбатюком архівної справи і власних багаторічних досліджень. Зйомки стрічки відбувались у селах Давидківці, Пашківці та у Хмельницькому за підтримки благодійників.

Стрічка розповідає про діяльність ОУН на території Хмельниччини. На фото актор Олександр Віт.

«Фільм побудовано на реальних подіях, без вигадок. Головною задачею було перетворити історію на життя. Потрібно було вирішити, наприклад, як криївку показати, як вони в неї заходили, як на той час розповсюджували листівки – це все потрібно було відтворити», - каже режисер.

Останній знімальний день - сцена у шпиталі. На фото актор Василь Шпунт

 До зйомок стрічки були залучені професійні актори обласного музично-драматичного театру імені Михайла Старицького - Степан Бортнійчук, Олександр Віт та Василь Шпунт. Більша частина акторів – аматори, серед яких хмельницькі письменники та працівники літературного музею.

Наразі зйомки фільму вже завершені, попереду монтаж та музичне оформлення. Прем'єру фільму заплановано на початок жовтня.

Режисер фільму Василь Горбатюк виступив і в ролі актора. Фото: автора

"Головною задачею було перетворити історію на життя", - каже режисер Василь Горбатюк.

Наразі зйомки фільму вже завершені, попереду монтаж і підготовка до прем'єри. Фото: автора

Читайте також: «Хмельницький Вдячний»: в обласному центрі стартував новий проєкт на підтримку військових