ye-logo.v1.2

«Провідник «Волох»: як на Хмельниччині знімали фільм про повстанців ОУН-УПА

Культура 3894
Зйомки документальної стрічки «Провідник «Волох» відбувались на Хмельниччині та Тернопільщині
Зйомки документальної стрічки «Провідник «Волох» відбувались на Хмельниччині та Тернопільщині. Фото: надані сайту "Є" Василем Горбатюком

Документальну стрічку вже скоро презентують глядачам.

На Хмельниччині завершили зйомки фільму про повстанців ОУН-УПА. Це документальний фільм «Провідник «Волох» про життя і бойову діяльність Петра Щербатого - керівника Дунаєвецького надрайонного проводу Організації Українських Націоналістів у 1941-1945 роках.

Зйомки стрічки відбувались на Хмельниччині та Тернопільщині. Сайт «Є» поспілкувався зі сценаристом та режисером фільму «Провідник «Волох», письменником та директором хмельницького обласного літературного музею Василем Горбатюком, щоб дізнатися, як саме зародилася ідея фільму.

«Я багато досліджував і зараз продовжую досліджувати факти з історії боротьби підпілля і повстанського руху ОУН-УПА у нас на Хмельниччині, - розповідає Василь Горбатюк. - Про це уже видано дві книги. Та й зараз я працюю над новими. Одна з історій присвячена якраз Петрові Щербатому, який діяв під псевдо «Тиміш» і «Волох». І саме про нього ми разом з директором Дунаєвецького центру туризму Ігорем Хитрюком вирішили зробити документальний фільм».

У фільмі зіграли непрофесійні актори 

Як зізнається Василь Горбатюк, Ігор Хитрюк по книзі «За тебе, свята Україно» розробив туристичний маршрут «Слідами ОУН і УПА. Дунаєвеччина». Саме тоді й народився цей задум.

«Справа в тому, що, на щастя, в дослідженнях в мене є два послідовники - це Володимир Кохан із Віньковецького району, засновник ютуб-проєкту «Хащі», та Ігор Хитрюк, який досліджує діяльність ОУН і УПА на Дунаєвеччині. Вони доповнили матеріали багатьма фактами, які їм вдалося віднайти», - зазначає Василь Горбатюк.

Петро Щербатий був керівником Дунаєвецького надрайонного проводу Організації Українських Націоналістів у 1941-1945 роках.

Головний герой стрічки, про якого відзняли фільм - «Волох» або ж Петро Щербатий. Хто ж він такий?

Як розповідає Василь Горбатюк, він був активним духом бійцем. Не дивно, що саме він став провідником , який повів за собою десятки борців і в тому числі багато наших земляків. Петро Щербатий народився 1913 року в Заміхові Новоушицького району. Його батьки переїхали у село Зеленче тепер Дунаєвецького району, там він працював вчителем.

Головний герой стрічки, про якого відзняли фільм - «Волох» або ж Петро Щербатий

Коли почалася Друга світова війна, під час німецької окупації Петро займався організацією підпільної діяльності, побудованої на ідеології українського націоналізму. І вже наприкінці 1941-1942 років організував підпільну діяльність. Згодом він став надрайонним провідником Дунаєвецького проводу та продовжив боротьбу проти комуністичного московського режиму.

«Його провід діяв на Дунаєвеччині і прилеглих регіонах, - каже Василь Горатюк, - А також мав тісні зв'язки із Тернопіллям. Десь на початку 1945 року сюди, на терени Хмельниччини та Тернопільщини, було надіслано загони «ковпаківців», які переслідували підпільників. І саме від їхніх рук і загинув «Волох» Петро Щербатий. Це сталося 14 лютого 1945 року на Тернопільщині біля села Іванків. Йому було лише 33 роки».

Для фільму знімали ігрові сцени, аби глядач відчув ту епоху та перенісся саме у ті часи та атмосферу

За словами Василя Горбатюка, про Петра Щербатого збереглося декілька матеріалів документального плану.

«Звичайно, аби розповісти про життєвий досвід та долю Петра Щербатого, про його оточення, про його бійців тощо - цього матеріалу не достатньо. Тому ми знімали ігрові сцени, аби глядач відчув ту епоху та перенісся саме у ті часи та атмосферу. Ми наважились на це. Ролі у фільмі виконували непрофесійні актори. В основному це вчителі й учні сільських шкіл. Головну роль Петра Щербатого грає Ігор Хитрюк, один з авторів ідеї фільму».

Зйомки документального фільму «Провідник «Волох» відбувалися без додаткового фінансування власними силами

Василь Горбатюк каже, що знайшлася архівна світлина, де Петро Щербатий сфотографований у колі учасників художньої самодіяльності хору села Зеленче: «І коли ми подивилися на неї, то стало зрозуміло, що Ігор Хитрюк дуже схожий на головного героя. Тому я одразу сказав: «Ігоре, саме ти маєш зіграти цю роль».

Збереглася архівна світлина, на якій Петро Щербатий сфотографований у колі учасників художньої самодіяльності хору села Зеленче

Режисер зізнається, що дуже задоволений відзнятою стрічкою, адже робота виконана колективно та вдало відтворює історичні події. Тож сподівається, що йому вдалося донести ідею до глядача.

Зйомки документального фільму «Провідник «Волох» відбувалися без додаткового фінансування власними силами. Його прем'єра планується вже незабаром. Наразі оприлюднено трейлер до фільму, прем'єрний показ якого відбувся 17 вересня в Дунаєвецькому історико-краєзнавчому музеї.

Катерина ЛУЧКО

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Останні оголошення
  Так  Ні, дякую