FacebookInstagramRSSTwitterViberTelegramYouTubeTelegramViberWhatsApp ФотоВідеоКількість переглядів
4 Травня, 2024

Нове життя старого одягу

Фото: Фото з архіву Анастасії Круликовської.

23-річна студентка Хмельницького інституту конструювання моделювання швейних виробів Анастасія Круликовська на нестачу творчих задумів не скаржиться ніколи.

В її голові розміщується справжня скарбниця креативу та творчого потенціалу. Дівчина ось уже п’ять років займається досить незвичним видом мистецтва: розписує й оздоблює одяг акриловими фарбами.
З давніх часів натуральні тканини, розписані художником від руки, були привілеєм королів і аристократії. В наші дні таку можливість може подарувати собі будь-хто. Напевно, в кожного є такий одяг, який ми через ті чи інші обставини не одягаємо. Наприклад, пляма на джинсах заважає дефілювати в них на прогулянці або – маленька дірочка на улюбленій кофтині. В нашому гардеробі є також речі, які просто нам набридли. Але не поспішайте «списувати» їх в утиль. Анастасія запевняє, що якщо проявити фантазію й майстерність, можна дати друге життя дрібничкам із, здавалося б, назавжди вирішеною долею. Екзотичні мотиви, загадкові орнаменти, цікаві колірні рішення, готичний колорит – усе це Настя може зобразити на тканині й одязі. Для роботи художниця використовує стійкі акрилові фарби для тканини й кольоровий контур. Такі малюнки практично не стираються й прекрасно перуться навіть за високої температури. Виконання та вартість розпису – індивідуальні для кожної роботи, залежно від складності, завантаженості та кількості витрачених матеріалів. Адже це не машинний друк, а ручна робота художника: вона потребує не тільки праці, але й часу, творчості, натхнення. За суттю виконання, кожна робота Анастасії є неповторною та ексклюзивною. Крім того, дівчина виконує розпис не лише на одязі, але й на різних аксесуарах (сумках, хустинках тощо). Вона малює практично на будь-якій тканині: джинсі, шовку, бавовні, трикотажу. Але єдине залишається незмінним для її витворів: кожну роботу Анастасія позначає своїм особливим фірмовим логотипом.
«Людина може замовити малюнок в потрібному їй виконанні – від кольору, сюжету й до манери написання, – каже художниця. – Що ж стосується малюнків, якими можна прикрашати одяг, то тут поле для фантазії безмежне. Це можуть бути складні, чітко, детально опрацьовані композиції, веселі, аплікаційного характеру картинки і навіть натюрморти та пейзажі. Ви можете малювати їх самі, копіювати з чогось, неважливо – головне, щоб вони викликали позитивні емоції та радували вас».
Анастасія почала малювати ще з раннього дитинства. Прикладом для дівчинки був її батько, котрий постійно займався живописом і залучав до цього своїх дітей. Свій перший досвід малюнка на тканині вона отримала, навчаючись у Хмельницькій дитячій школі мистецтв, яку Настя закінчила з відзнакою. Невичерпним джерелом натхнення для художниці є кішки. Вона дуже полюбляє цих граційних милих тваринок. Тому на багатьох її роботах зображені різні кумедні представники сімейства котячих. Є у неї й свої невеличкі професійні секрети. Наприклад, до розпису вона береться тільки в гарному настрої, й тоді зображення виходить ідеальним і красивим, несе в собі позитивну енергетику автора. За словами Анастасії, складність малюнка на тканині полягає в тому, що художник не має права на помилку. Адже акрилову фарбу не витреш гумкою і «врятувати» вбрання вже не вдасться ніколи.
Настя не збирається зупинятися на досягнутому: в майбутньому вона планує спробувати комбіновану техніку, оздоблення своїх витворів стразами, розпис дерев’яних браслетів, а також мріє освоїти техніку нанесення тимчасових татуювань на шкіру.