FacebookInstagramRSSTwitterViberTelegramYouTubeTelegramViberWhatsApp ФотоВідеоКількість переглядів
30 Квітня, 2024

Рейтинг «прогульників» депутатів Хмельницької обласної ради

Одразу вісім обранців можуть бути відкликані з ради через низьку відвідуваність.

Щоправда, щоб їх відкликати, має пройти певна процедура. «І лише партія вирішує, чи вони хочуть відкликати цього депутата чи ні», - каже координатор руху «Чесно» в Хмельницькій області Олег Черненко.

Отож, рух «Чесно» вперше провів моніторинг відвідуваності депутатів Хмельницької обласної ради в 2016 році. Результати моніторингу базували на відповідях облради на запити громадського руху. «За законом, якщо депутат пропустив понад 50% засідань протягом року, його можна позбавити мандату, - каже Олег Черненко. - За результатами відвідуваності 2016 року ми нарахували 8 депутатів-кандидатів на відкликання».

Найбільше з них представник фракції Аграрної партії України: Андрій Гордійчук, Руслан Петльований, Анатолій Олійник. Ще двоє – представники партії «За конкретні справи»: Сергій Бондар та Руслан Пшибельський. Стільки ж з партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність»: Борис Яцков та Василь Строяновський. Ще один «прогульник» - Анатолій Атаманчук з «Батьківщини». «Більшість із цих депутатів кажуть, що пропускали засідання з поважних причин, - продовжує представник «Чесно». – Але ж це не школа, де є «прогули» з поважних причин. Для чого було тоді обиратися? Не зрозуміло».

Теоретично, депутатів, які незадовільно відвідують засідання комісій та сесії, можна відкликати. Але процедура доволі складна. «Мають зібратися 400 громадян, які повідомлять, що розпочали процедуру відкликання. Потім на окрузі відповідного депутати необхідно зібрати підписи понад 50% виборців, подати їх до територіальної виборчої комісії, - пояснює Олег Черненко. – Після перевірки, саме цікаве, ця тервиборчкомісія направляє лист партії, що вона може відкликати такого депутата. І лише партія вирішує, чи вони хочуть відкликати цього депутата чи ні. Тому ви самі розумієте, наскільки «реальна» процедура відкликання депутата.