FacebookInstagramRSSTwitterViberTelegramYouTubeTelegramViberWhatsApp ФотоВідеоКількість переглядів
4 Травня, 2024

На правах реклами Владислав Зайко: питання продажу землі повинно перестати бути спекулятивним

Україна заслуговує на свою модель українського ринку землі, переконаний Владислав Зайко.

Земельна реформа має бути завершена - це можливо зробити, прийнявши зміни у законодавство і чітко прописати норми, за якими це буде діяти.

25 років тому людям сказали: земля належить вам, а не радянським колгоспам. Роздали всім по закону паї, вони стали власниками.

Що в Конституції написано? Якщо ти чимось володієш, ти цим можеш розпоряджатися - продати, користуватися, самому сіяти, а в результаті - в певній мірі, ми обмежили людей. Це була б дискусія в парламенті. І логічне закінчення земельної реформи набрало би 226 голосів. Я в цьому переконаний. І люди сказали б «дякую». Зараз, хто має паї на сільськогосподарську землю, я вважаю, що їх ошукали, їхні права обмежені. Треба шукати вихід.

Та дискусія, яка триває зараз, є безпредметною. Немає законопроекту, в якому було б прописані чіткі норми щодо строків і умов продажу сільськогосподарської землі . У 2001 році вивели сільськогосподарську землю, але вона не стала повноправною власністю громадян, які володіють паями. Всі інші, які мали землю несільськогосподарського призначення, змогли її продавати, іти в банк і брати кошти для свого бізнесу. Вони могли нею розпоряджатися і не були ошукані.

Необхідно перейти від популізму до фахової дискусії на рівні Уряду і парламенту. Необхідний базовий законопроект, краще урядовий. А в парламенті депутати сформують більшість під ті, чи інші норми. Я думаю, що Україна заслуговує на свою модель українського ринку землі. Ми можемо взяти все найкраще зі світового досвіду, але це повинен бути український закон, який буде захищати інтереси українських громадян і даватиме розвиток українському аграрному сектору.

Владислав Зайко.