FacebookInstagramRSSTwitterViberTelegramYouTubeTelegramViberWhatsApp ФотоВідеоКількість переглядів
7 Травня, 2024

Рада прийняла закон про Антикорупційний суд: як проголосували нардепи від Хмельниччини

Законопроект «Про Вищий антикорупційний суд» прийнятий, але це ще не створення самого органу. Фото: youtube.com

Законопроект «Про Вищий антикорупційний суд» підтримали 315 народних депутатів.

«Вищий антикорупційний суд розглядатиме справи, в яких збиток або предмет злочину становить не менш ніж 500 прожиткових мінімумів (зараз 881 000 гривень). Його створення - одна з основних вимог західних кредиторів. Але його тривалий час блокували», - пише «Лівий берег».

Згідно із ухваленим законом, ключову роль у доборі антикорупційних суддів надали міжнародним експертам. Так, при Вищій кваліфікаційній комісії суддів (ВККС) буде створена Громадська рада міжнародних експертів (ГРМЕ), до якої ввійдуть 6 осіб. Міжнародна рада експертів спільно із ВККС матиме право накладати вето на сумнівних кандидатів у судді. Про це повідомляє «Центр протидії корупції».

«Спільне рішення ВККС та ГРМЕ дозволить припинити участь сумнівних кандидатів у конкурсі: якщо 9 членів ВККС та 3 із 6 членів ГРМЕ не підтвердять відповідність кандидата критеріям доброчесності і професійності, такий кандидат не зможе претендувати на посаду судді, - пише «ЦПК». - Експертів до складу ГРМЕ визначатимуть міжнародні організації виключно з людей, які мали досвід правоохоронної або суддівської роботи за кордоном».

Із 315 голосів «за», є й підтримка нардепів від Хмельниччини. Згідно з поіменним голосування, оприлюдненого на сайті Верховної Ради України, усі восьмеро народних обранців від нашої області підтримали законопроект № 7440. Утім, ухвалений закон фактично лише описує Вищий антикорупційний суд, але не створює його. Тепер Президент має подати, а Верховна рада ухвалити ще один законопроект, який має містити лише одну норму - передбачити створення Вищого антикорупційного суду.