FacebookInstagramRSSTwitterViberTelegramYouTubeTelegramViberWhatsApp ФотоВідеоКількість переглядів
6 Липня, 2024

Хмельницькій владі дадуть п'ять днів на відповідь

Сьогодні о 15.00 на майданчику перед входом до міської ради відбудеться акція “Прорив до інформації ” з метою інформування населення та популяризації Закону України “Про доступ до публічної інформації”.

Акція, за повідомленням її організаторів, передбачає сценізований захід святкування з нагоди набуття чинності Закону, а також урочисте подання до Хмельницької міської ради перших запитів в рамках нового закону. Під час акції всі охочі зможуть отримати інформацію про можливості, які надає Закон та подати власний інформаційний запит.

Також 10 травня будуть надіслані та особисто вручені запити до органів влади у 457 містах України, і через 5 днів всі дізнаються, наскільки готовою є влада до виконання, як це передбачено Законом “Про доступ до публічної інформації” та Указом Президента України № 547/2011 “З питань забезпечення органами виконавчої влади доступу до публічної інформації”.

Нагадаємо, 9 травня набував чинності Закон “Про доступ до публічної інформації”. Новації Закону:
Вся інформація, якою володіють суб’єкти владних повноважень, оголошується відкритою, крім чітко описаних у Законі вийнятків (таємна, конфіденційна інформація, інформація у процесі прийняття рішень). Вся інформація про бюджетні видатки оголошується відкритою, крім вийнятків, передбачених законами. Інформація з обмеженим доступом може бути оприлюднена у випадку “переважаючого” суспільного інтересу. На розгляд інформаційного запиту від громадянина відводиться 5 робочих днів.
Кожен суб’єкт владних повноважень зобов’язаний визначити підрозділ або посадову особу, які відповідатимуть за розгляд інформаційних запитів. Посилюється адміністративна відповідальність за порушення права громадян на доступ до інформації.