FacebookInstagramRSSTwitterViberTelegramYouTubeTelegramViberWhatsApp ФотоВідеоКількість переглядів
2 Травня, 2024

«На український народ чекає перспектива гірша, ніж індійців у США»

Хмельницькі політики та громадські діячі виступили проти введення ринку землі

Громадські організації та політичні партії Хмельницької області, представники яких зібралися на засіданні круглого столу з питань реформування аграрного сектора економіки та земельних відносин в Україні, виступили проти запровадження ринку землі.
Для обговорення цього украй важливого питання зібралися представники влади, громадських організацій, 16 партій і політсил і, зокрема, два народних депутати.
Позбувшись землі, українська держава сходить з історичної арени, а на український народ чекає перспектива гірша ніж, індійців у США, вважає один із співорганізатор круглого столу, представник Української республіканської партії Левка Лук’яненка Кузьма Матвіюк.
«Поспішність, з якою нинішня влада хоче приступити до продажу землі, наводить на думку, що все це частина одного ланцюга проекту розорення села і обезземелення корінних жителів України, - вважає Кузьма Іванович. - Нам кажуть: «От, приймемо закон про ринок землі, а там як візьмемося до роботи …». Але ж в Україні абсолютно не готова законодавча нормативна база про земельні відносини. Тому ми й зібралися, аби з’ясувати, наскільки ми усвідомлюємо загрозу, і спільно вирішити, як її відвернути.
Адже сьогодні один ветеран-колгоспник захоче будь-що продати землю, бо йому потрібні гроші на ліки й опалення. А другий захоче все пропити... Деморалізація селянства нині знаходиться в такій критичній точці, що землю в нього можна відібрати за копійки. І головне - все буде законно».
В розвинутих країнах земля знаходиться в державній власності, і ми теж не маємо права запускати повноцінний ринок землі, вважає заступник першого секретаря обкому соціалістичної партії України у Хмельницькій області Володимир Співачук.
За його словами, у нас 6,8 мільйонів селян є власниками майнових і земельних паїв. Дві треті з них - пенсіонери, які не можуть обробляти землю. І зрозуміло, що за ці паї вони намагатимуться вирішити свої проблеми. Тому ми пропонуємо: земля може продаватися, але у виняткових випадках, і покупець може бути один - держава.
Інакше на нас чекатиме доля мешканців одного із болгарський сіл, про що розповів фермер із Гвардійська, кандидат економічних наук Віктор Тіней. «Мені часто доводилося бути в Болгарії, де в одному селі землі розкупили чотири держави. Кожна з них на власній території виставила свій державний прапор і привезла туди своїх працівників. І тепер болгари ходять між тими прапорами: і без роботи, і без землі».
… Приємно було те, що всупереч твердженням, нібито наші партії розрізнені, у такому життєво важливому питанні, як - чиєю вже дуже скоро може стати українська земля, вони здатні об’єднатися. Адже, коли горить спільний дім, уже не до розбірок. І рятувати його потрібно усім разом.
На жаль, влада дослухатися до голосу народу не забажала. Три її представники покинули залу, не дочекавшись закінчення дискусій.