ye-logo.v1.2

Голові Хмельницької обласної ради не дали звання "Почесного громадянина району"

Політика 4176
Микола Дерикот, голова Хмельницької обласної ради
Микола Дерикот, голова Хмельницької обласної ради. Фото: з архіву

Щоб стати "почесним мешканцем Старокостянтинівського району", Миколі Дерикоту не вистачило трьох голосів. Тому цьогорічний День Незалежності на Старокостянтинівщині святкуватимуть без чергового "почесного"

Про політичні розправи чинної влади над своїми опонентами у Старокостянтинівському районі неодноразово писала наша газета. Зокрема, торік ми розповідали, як за невиконання вказівок голови райдержадміністрації щодо обрання на сесії «свого» заступника голови районної ради психологічному тиску піддавався тодішній очільник органу самоврядування краю Сергій Фесун. За інакомислення звільнили з роботи депутатів Володимира Гривника, Віру Москалюк та Володимира Сідлецького. А в цьому році під приціл потрапив ще один депутат райради, лікар з гігієни харчування районної санепідемстанції Олексій Сторожук, який чотири десятки років поспіль сумлінно працює на займаній посаді, неодноразово нагороджувався Почесними грамотами обласної державної адміністрації та обласної ради, обирався депутатом обласної, районної та міської рад. Буквально за два останні місяці йому винесли дві догани і попередили про звільнення, оскільки зараз час перебуває у відпустці.
Моя хата скраю
На останній сесії райради депутати двох демократичних блоків запропонували своїм колегам розглянути питання про порушення трудових прав народного обранця Олексія Сторожука, оскільки вважають ганебним і смішним звільнення за статтею Кодексу законів про працю України шістдесятисемирічного чоловіка, який за всю свою трудову діяльність удостоювався лише подяк по службі.
Більше півгодини, а це майже четверта частина тривалості сесії, зайняло обговорення пропозиції про включення цього питання до порядку денного. Як пояснив своїм колегам Олексій Сторожук, причиною гоніння за ним стало те, що 5 серпня минулого року депутатська фракція ВО «Батьківщина» прийняла звернення у зв'язку з підвищенням ціни на природний газ для населення. Він, як керівник фракції оприлюднив це звернення перед депутатами на сесії.
«Після цього почалися переслідування. Двічі мою роботу перевіряли комісії з обласної санепідемстанції. Оскільки суттєвих недоліків не виявили, то вирішили діяти іншими методами. Через те, що мене не звільнили з роботи, позбавили посади головного санітарного лікаря Дмитра Ступницького, не затвердили на цю посаду тимчасово виконуючу обов'язки головного санітарного лікаря Людмилу Гнатюк. І лише руками новопризначеного головного санітарного лікаря Івана Ступницького (сина Дмитра Ступницького) почали виконувати свої ганебні наміри. Ніякої моралі в цієї влади немає», - розповідає Олексій Сторожук.
За його словами, в Старокостянтинівській райсанепідемстанції із десяти працюючих лікарів п'ять досягли пенсійного віку. Вони продовжують трудитися, тому що немає заміни.
«Якби на моє місце претендував хтось із молодих фахівців, то я б сам пішов з роботи. Але оскільки в санстанції є три вакантних посади лікарів, то я, як дитина війни і спеціаліст з вищою категорією, вважаю, маю моральне право обіймати займану посаду», - пояснив свою позицію колегам Олексій Сторожук.
Депутат сподівався, що його підтримають і створять комісію, яка проведе об'єктивне розслідування порушення його трудових прав. Та «за» проголосували лише двадцять із сорока дев'яти присутніх у залі депутатів.
Натомість, за словами депутата обласної ради Миколи Гнатюка, який виступив на сесії Старокостянтинівської районної ради, питання про порушення трудових прав Олексія Сторожука розглядалося не лише на комісіях, а й було винесене на розгляд сесії обласної ради, одноголосно підтримано всіма політичними партіями і зараз ведеться відповідне розслідування. Вивченням цього питання займається і народний депутат України Василь Кравчук.
Наразі Олексій Сторожук готовий відстоювати свої права в судовому порядку.
У знак протесту проти байдужості своїх колег усі дев'ять депутатів фракції ВО «Батьківщина», які були присутні на сесії, покинули зал засідань.
Микола Дерикот «пролетів» із присвоєнням звання «почесного»
Та на цьому перипетії на сесії Старокостянтинівської ради не завершилися. Не менш бурхливо та емоційно обговорювалося питання про присвоєння звання «Почесний громадянин Старокостянтинівського району». Воно було запроваджене в 2006 році і присвоюється лише одній особі раз на рік до Дня Незалежності України за вагомі здобутки в галузі державного будівництва та місцевого самоврядування, значний вклад у соціально-економічний та культурний розвиток району, підприємств, організацій та установ, плідну благодійну та громадську діяльність на підставі подання голови районної ради.
За останні чотири роки високого звання удостоїлися відомі на Старокостянтинівщині люди: Володимир Фурман, Олександр Пажимський, Микола Ковтунець, Іван Білан, кандидатури яких на сесіях завжди депутатами підтримувалися одноголосно. За поданням голови районної ради Івана Овчара цьогоріч його мав би удостоїтися нинішній голова Хмельницької обласної ради, який свого часу працював на різних керівних посадах у Старокостянтинівському районі, Микола Дерикот. Проте за присвоєння почесного звання очільнику облради проголосували далеко не всі присутні в залі. Не вистачило усього три голоси. Не підтримали депутати і заступника голови районної державної адміністрації ВасилюяТомалю, який запропонував винести це питання на повторне голосування.
Отож цьогорічний День Незалежності на Старокостянтинівщині святкуватимуть без чергового «Почесного громадянина».
 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую