FacebookInstagramRSSTwitterViberTelegramYouTubeTelegramViberWhatsApp ФотоВідеоКількість переглядів
4 Травня, 2024

День Соборності на Хмельниччині: післямова

Фото: Громадянського руху

Живий ланцюг в обласному центрі, велелюдний марш Соборності центральними вулицями Волочиська.

В неділю, 22 січня місто Хмельницький стало свідком безпрецедентної історичної події. Підчас святкування Дня Соборності України було сформовано найдовший в історії міста живий ланцюг. Близько чотирьохсот хмельничан, взявшись за руки утворили "Ланцюг єдності", розтягнувшись від міського пляжу до перехрестя вул. Прибузької і вул. Кам’янецької. Ініціатори акції, активісти Громадянського руху "Українська весна", символічно з’єднуючи два береги річки Південний Буг мали на меті продемонструвати єдність громади міста Хмельницького.
А в Волочиську пройшов марш Соборності центральними вулицями міста. Люди виходили на вулиці, вітали один одного, приєднувалися до колони, яка протягнулася на кількасот метрів. Марш завершився на мості через річку Збруч, де хмельницькі «свободівці», які стали організаторами маршу, з’єдналися в кількатисячний ланцюг з тернопільськими побратимами. Через річку, яка роками роз’днувала українців було зв’язано два прапори: червоно-чорний прапор боротьби та національний синьо-жовтий стяг.
Там же відюблося і міжобласне свято «Збруч – ріка єднання», присвячене Дню Соборності та Свободи України, яке поєднало 22 січня береги ріки Збруч на межі Підволочиського району Тернопільської та Волочиського району Хмельницької областей. Численна святкова громада, до складу якої увійшли представники двох сусідніх областей, зустрілася на мосту через ріку Збруч, де керівники обмінялись короваями. Пізніше, організувавши дружно колону, вирушили у напрямку Хмельницької області. Біля знаку «Хмельницька область» зведений хор Волочиського та Підволочиського РБК привітали всіх гостей свята.