ye-logo.v1.2

“Третій полюс” ви не знайдете на жодній карті світу,

Спорт 2766
Прапор свого міста альпіністи з Волочиська встановили на вершині Кавказу.
Прапор свого міста альпіністи з Волочиська встановили на вершині Кавказу.

але туристсько-альпіністський клуб з такою назвою існує у Волочиську

Офіційно клуб у Волочиську був зареєстрований лише навесні цього року, хоча утворився ще у 2004-у, і з того часу зібрав чимало прихильників. У клубі задіяно постійних 30 членів, які регулярно сплачують внески та беруть активну участь у всіх заходах, пов’язаних з туризмом та альпінізмом, зокрема у регіональних та всеукраїнських змаганнях зі скелелазіння. Окрім цього, клуб залучає до своїх лав школярів, які займаються безкоштовно. Знаходиться клуб під егідою обласної федерації альпінізму, є постійним учасником тренувальних зборів, що проводяться у Криму та Карпатах. Президент клубу – Степан Штогрин, аспірант Тернопільського політеху імені Івана Пулюя.


150 кілометрів за вісім днів
 У вересні цього року у селі Токи Підволочиського району, що на Тернопільщині, клуб організував скелелазно-туристичний фестиваль. Там, у місці розташування руїн замку – літньої резиденції князів Збаразьких, змагалися скелелази з  багатьох куточків України. Завданням було підкорити старовинну вежу на маршрутах різної складності. До речі, там і тренуються члени туристсько-альпіністського клубу. Полюбляють туристи-альпіністи й піші прогулянки. Ось і вирішили влітку пройтися вздовж річки Збруч, перетинаючи кордони п’яти районів Хмельниччини та Тернопільщини. Шлях майже у 150 кілометрів учасники “Третього полюсу” подолали за вісім діб. Відвідали заповідник “Подільські Товтри”, що у Гусятинському районі, сплавлялися по Дністру, а на Чемеровеччині у селі Чорна члени клубу відкрили новий майданчик для тренувань. Кілька днів тому учасники повернулися з Чортківського району, де на чолі з Аліною Приймак займалися спелеологією у селі Млинки. 

Прапор Волочиська майорить на Кавказі
Про сходження на Кавказькі гори члени клубу мріяли давно. Тож у серпні їхня мрія здійснилася. Троє членів клубу – Степан Штогрин, Олександр Хмела та Наталія Плавська у складі міжнародної групи спортсменів з України та Росії з гордістю встановили прапор Волочиська на вершині гори Гумачі. “Ідея сходження на вершини Кавказьких гір виникла ще у 2004 році. До цієї експедиції ми довго і виснажливо готувалися, – розповідає президент “Третього полюсу” Степан Штогрин. –  І от 22 липня ми прибули до російського міста П’ятигорськ, де проходили акліматизацію. Згодом вирушили на альпіністську базу Уллу-Тау, що в ущелині Адир-Су (2 300 метрів). Звідси, з Великого Кавказького хребта на території Кабардино-Балкарської республіки ми почали штурм вершин”. Після вершини Гумачі були вершина ЧоЧат, потім пік 1000-річчя Ярославля та ВІА-Тау. “Враження, які ми отримали під час сходження на Кавказі, неперевершені та запам’ятаються назавжди. Райські краєвиди, що відкрилися перед нами, були варті тих зусиль, які ми доклали для здійснення свого задуму”, – каже Степан Петрович. До речі, усім учасникам сходження було присвоєно третій спортивний розряд з альпінізму та звання альпініста Росії.
 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую