FacebookInstagramRSSTwitterViberTelegramYouTubeTelegramViberWhatsApp ФотоВідеоКількість переглядів
23 Липня, 2024

Великий баскетбол повертається до Хмельницького

У Хмельницькому розпочинається новий сезон турніру з баскетболу «Кубок пам’яті В.М. Дроздова»

До Хмельницького повертається баскетбол! Саме так можна сказати про початок нового сезону «Кубку пам’яті В.М. Дроздова». Цей турнір зародився у 2009 році з ініціативи колегії баскетбольних арбітрів міста Хмельницького, яку очолює суддя національної категорії Каплун Павло Віталійович. Коли у 2009 році розвиток баскетболу у нашому місті став під загрозою (через незрозумілу позицію спорткомітету), знайшлись люди, які виявили бажання взятись за організацію турніру нової якості, який би тривав повний ігровий сезон (осінь-зима-весна). Особливістю «Кубка Дроздова» стало те, що його учасники самі фінансують проведення змагань. Для участі у змаганнях командам потрібно сплатити стартовий внесок, з якого виплачується зарплата суддям змагань, також орендувати зал для проведення своїх «домашніх» матчів.

Особливістю хмельницького баскетболу є те, що він базується лише на ентузіазмі спортсменів. За відсутності серйозної баскетбольної школи у нашому місті, лише декілька команд можуть похвалитись наявністю більш-менш компетентних тренерів. Гравці інших команд організовують свою гру власними силами. Щодо рівня гри наших баскетболістів, то тут важко поставити однозначну оцінку, так як вже багато років наші команди не приймають участь у турнірах за межами нашої області, тому нема з чим порівнювати. Єдиним виключенням є успішний виступ стрітбольної команди «Чорні пантери», яка ввійшла до списку 16 кращих команд у фіналі української стрітбольної ліги. Як і в кожному турнірі є сильні і слабкі команди, приємно що з кожним сезоном слабкі команди набираються досвіду і поступово підтягуються до лідерів. Так вже в цьому сезоні дуже важко спрогнозувати, хто стане переможцем. Але все ж таки турнір «Кубок пам’ті В.М. Дроздова» має статус аматорського, адже в ньому не приймає участь жоден професійний клуб (таких просто в нас нема).

У першому сезоні турніру (2009-2010 рр.) приймали участь вісім команд з міста Хмельницького. Вік гравців був різноманітний, від школярів до пенсіонерів. Змагання проходили азартно і за призові місця боролися одразу чотири найсильніших команди, які були приблизно одного рівня. Переможцем в сезоні 2009-2010 стала команда «Датасвіт-1», яка зараз відома, як «Іллічівець». Турнір швидко набув популярності серед молоді і на самих запеклих матчах кількість бажаючих подивитись гру перевищувала кількість сидячих місць у спортзалах. Наступного сезону (2010-2011 рр.) кількість команд у кубку збільшилась до 9, приймати участь у турнірі виявила бажання команда з міста Кам’янця-Подільського «Дідібао», яка виступає у першій лізі. Але кам’янчани виступили невдало і посіли лише п’яте місце з дев’яти команд. Другим поспіль переможцем стала команда «Іллічівець».

Цього року кількість команд, охочих приймати участь у турнірі, збільшилась до десяти. Кам’янчани приймати участь вже не будуть, але у Хмельницькому з’явились ще дві баскетбольні команди: «Мохіто» і «НАДПСУ» (Академія прикордонних військ). Стартовий внесок з команди для участі у змаганнях становить 3000 грн., крім того кожна команда повинна оплатити оренду залу за 9 своїх «домашніх» матчів, інші 9 матчів команда буде грати умовно «в гостях». Таким чином кожна команда проведе 18 матчів за сезон, всього повинно відбутись 90 матчів, в яких і визначиться переможець третього сезону цього турніру. Взагалі змагання розраховані на повний ігровий сезон, тобто розпочинаються восени, невелика зимова пауза і завершальна частина навесні. Перші матчі повинні відбутись вже на наступному тижні. П’ятого жовтня відбулось жеребкування команд, згідно з яким учасники взнали своїх суперників на перший тур, а також відповідно до жеребкування розроблений календар на перше коло змагань.  

Таким чином у першому турі між собою зіграють:
Новатор – Феміда-ХПК
ХНУ – НАДПСУ
Фенікс – Метеор
Мохіто – Іллічівець
Ірбіс – Імпульс
  Центральним поєдинком туру буде матч між Новатором та Фемідою-ХПК. Це протистояння можна назвати хмельницьким дербі, адже кожного разу переможець цієї пари визначається буквально на останніх секундах гри. Матч відбудеться 13-го жовтня на 20:00 в ФОК «Новатор», вхід вільний.

Слід також відзначити, що всі учасники «Кубку пам’яті В.М. Дроздова» дуже задоволені, що подібний турнір проводиться у нашому місті. Гравці відмічають високу організацію змагань та рівень суддівства (до обслуговування матчів допускаються лише судді національної категорії). Єдине, що псує настрій учасникам змагань, це фінансове питання, адже з кожним роком заняття спортом у нашому місті стає недешевим хобі. Хотілось б звернути увагу міського спорткомітету на рівень зацікавлення хмельничан до баскетболу і задуматись над фінансуванням цього популярного виду спорту у нашому місті, тому що поки що, нажаль, цей турнір проходить без фінансової підтримки спорткомітету.

Всіх небайдужих до спорту, а особливо до такої цікавої гри, як баскетбол, пропонуємо відвідувати матчі чемпіонату, порція адреналіну вам гарантована. Про перебіг турніру, календар змагань, огляд матчів, відео-репортажі та статистику гравців слідкуйте на сайті Хмельницького баскетбольного ресурсу.