Хмельничанка Світлана Москалюк стала переможцем чемпіонату з латте-арт. Це перший чемпіонат у кавовій практиці Світлани, а тепер на дівчину чекає чемпіонат України. Поки що ж вона тішить своєю майстерністю хмельничан і ділиться враженнями та секретами малювання із читачами «Проскурівського телеграфу».
– Світлано, як ти «вималювала» собі перше місце?
– А які критерії оцінювання?
– Оцінюється контрастність малюнка, симетричність розміщення його відносно чашки, рівень складності, ідентичність з фотографією, ну і загальна привабливість. У фіналі ми ще готували еспрессо «Макіято» і на ньому, в чашці об’ємом 60-80 мл., теж малювали малюнок.
– Скільки часу тобі треба було, щоб навчитися малювати на каві?
– Кавою я захопилась тоді, коли прийшла працювати у Дім кави, раніше взагалі нічого ні про каву, ні про те, що на ній взагалі можна малювати, не знала. З усіх видів кави капучіно мені сподобалося відразу, по-перше, тому що воно смачне, а по-друге, що на ньому можна так гарно малювати. Це ж творчість! Спочатку вчилася правильно готувати каву, потім – як правильно виливати капучіно... Це тривало майже півроку поки прийшли, не просто навики, а розуміння того, що що робиш. Я почала відчувати молоко, його коливання у молочнику і рухи самого молочника для того, щоб виходили малюнки! Спочатку це були базові візерунки: листочки, серце, квіточки. Потім почала відвідувати майстер-класи досвідчених баріста і закохалася у латте-арт. Вчуся до цього часу, бо малюнки на каві – це майстерність, яку можна вдосконалювати безкінечно.
– Можна, але для цього потрібно мати кавовий апарат для виготовлення есспресо і молочник з тоненьким носиком. Щоб зробити малюнок, потрібно приготувати еспрессо, гарно збити молоко, щоб у ньому не було повітряних пухирців. На вигляд молоко має нагадувати розтале морозиво. До речі, ідеальна температура молока для малювання – 60-65 градусів. Чашку з еспрессо нахиляємо, і в найглибше місце тоненькою цівкою вливаємо молоко так, щоб воно втопилося під кавовою піною. Щоб молоко втопилося, потрібно аккуратно наливати молоко і паралельно піднімати молочник вгору. Коли побачите, що молоко втопилось, а на поверхні залишилася лише кавова піна, опускайте молочник настільки близько до чашки, щоб його носик був максимально наближеним до поверхні рідини. Отут найвідповідальніший момент, бо молочником потрібно коливати так, щоб із молочної піни утворювався малюнок. Потім можна чимось гострим, макаючи його у каву, домалювати якісь елементи. І пам’ятайте: у приготуванні капучіно головне, щоб воно було смачним, а вже потім – гарним.