Медики державної установи «Хмельницький лабораторний центр МОЗ України» провели епідрозслідування, яке було ініційоване після масового звернення дітей до Хмельницької інфекційної лікарні.
Нагадаємо, 3 квітня до інфекційної лікарні почали потрапляти діти з ознаками кишкової інфекції. Щодня кількість дітей зростала, і на сьогодні відомо, що їх було 29.
«Вік тих, хто захворів, від 0 до 2-ох років. Діти споживали продукцію молочної кухні, а саме кефір та ацидофільну пасту. У 22 хворих була підтверджена ротавірусна інфекція. Клінічні прояви у дітей були схожими – у них піднімалася температура тіла від 37,2 до 39 градусів, спостерігалася нудота, блювота, слабкість», - каже лікар-епідеміолог Державної установи «Хмельницький обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» Лариса Венгер.
Сьогодні в інфекційній лікарні досі перебуває 16 дітей. Головний лікар медустанови Оксана Піддубна каже, що усі пацієнти йдуть на поправку.
«Нашими працівниками 3 квітня було розпочате епідрозслідування. Було обстежено шість працівників молочної кухні, відібрані проби харчових продуктів та води. Результати отриманих досліджень показали, що у вилученій продукції молочної кухні ротавірусу не виявлено. Працівники також не є джерелом збудника хвороби. Хочу зауважити, що ротавірус – це інфекція, яка передається лише від людини до людини. Тому продукція молочної кухні апріорі не могла стати причиною виникнення цього захворювання», - розповів виконувач обов’язків директора ДУ «Хмельницький лабораторний центр МОЗ України» Олег Балашов.
За розпорядженням Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області, молочна кухня при Хмельницькій міській дитячій лікарні закрита до 17 квітня.