Пийте більше води. Адже коли ми вживаємо недостатньо рідини, наша сеча стає концентрованішою. Причому, різні речовини, які входять до складу сечі, дуже важко розчиняються і легко можуть випасти в осад, що може спричинити утворення каменю. Крім того, солі важких металів, виведення яких уповільнюється, якщо людина вживає недостатньо рідини, “б'ють” по суглобах. Нагадаємо, що новонароджена дитина має отримувати за добу рідини у кількості 15 відсотків маси тіла, грудна дитина – 10 відсотків, молода людина – 4-5 відсотків маси тіла, а люди похилого віку, ті, хто має серцево-судинні чи ниркові проблеми – 1,5-2 відсотки маси тіла. Однак, не усяка вода корисна. Солодка газована вода – отрута для організму, вона суттєво порушує обмінні процеси.
Вживайте менше щавлю, цукру, м'яса, тваринних жирів. Даведено, що оксалати – солі щавлевої кислоти – утворюють дуже великі камені у нирках. І цьому сприяє надмірне вживання шпинату, щавлю, картоплі. А утворенню уратів (теж виду ниркових каменів) сприяє надмірне вживання м'яса, печінки, нирок. До речі, у XVIII-XIX століттях сечокам'яну хворобу називали хворобою благополуччя. Вважалося, що вона переслідує багатих, адже вони можуть дозволити собі їсти більше м’яса, жирної їжі. А у бідняків, які споживали те, що росте на городі, каміння в нирках утворювалося рідше. Тож вживання надміру м’яса, а особливо субпродуктів – це ризик. У них містяться так звані пурини, які в організмі перетворюються на речовини, з яких формуються камені. Певна кількість речовин, з яких формуються камені, міститься в міцних чаї, каві.
Зменшіть кількість солі. Обмеження солі (натрію) в раціоні допомагає зменшити кількість кальцію в сечі, що, в свою чергу, зменшує схильність до утворення кальцієвих каменів. А також уникайте продуктів з високим вмістом натрію: термічно обробленого м'яса, солоних напівфабрикатів.
Їжте більше овочів та фруктів. Вони містять органічні кислоти, які нейтралізують надлишок солей в організмі, запобігаючи їх відкладанню в нирках, суглобах, жовчному міхурі, хребті. Особливо корисні для нирок кавуни, морква, сливи, абрикоси. У разі запальних процесів помічними є виноград, вишні, черешні, яблука, шовковиця. Допоможе боротися з нирковими недугами і журавлина. Вона має потужні антибактеріальні та протизапальні властивості. До того ж, завдяки значному вмісту кислот, зменшує ризик виникнення сечокам'яної хвороби.
Сокотерапія. Найкориснішими для нирок вважаються морквяний та лимонний соки. Головне – вживати їх свіжими. Добре виводить з організму солі сік із зелені та коренів петрушки. Він також сприяє нормалізації функцій нирок, надниркових залоз і щитовидної залози, зміцненню капілярів. У клінічних випробуваннях було доведено, що при вживанні соку з петрушки підвищується тонус гладкої мускулатури матки, кишківника, сечового міхура.
Регулярно випорожнюйте сечовий міхур. Невчасно випорожнений сечовий міхур — також загроза для нирок. Протягом доби має бути не менше шести сечовипускань.
Поради давав заступник головного лікаря обласної лікарні, кандидат медичних наук, лікар-уролог Олексій ПІДМУРНЯК.