Серед захворювань шлунково-кишкового тракту помітне місце посідає гастродоуденіт. Серед факторів, які сприяють захворюванню, досить звичні для нас речі: нераціональне харчування, куріння, збільшення фізичних і емоційних навантажень, алергічні захворювання, екологічні фактори. У результаті цього порушується баланс між агресивними та захисними механізмами, які забезпечують цілісність слизової оболонки шлунково-кишкового тракту. До агресивних факторів належать: соляна кислота, бактерії гелікобактер пілорі, деякі лікувальні препарати (аспірин, нестероїдні препарати, глюкортикоїди).
Хронічний гастродоуденіт – це хронічне рецидивуюче захворювання усього організму, при якому має місце запалення слизової оболонки шлунку та дванадцятипалої кишки.
Зазвичай, гастродоуденіт проявляється болем, який найчастіше локалізується в ямці під грудьми, може віддавати в ліву лопатку, грудну клітину чи у грудний відділ хребта. Крім того, хворий відчуває нудоту, печію, відчуття жару в ділянці серця. Щоб діагностувати хворобу, насамперед, після огляду лікаря, потрібно зробити аналіз крові. Важливе місце в діагностиці хронічного гастродоуденіту займає дослідження показників кислотоутворюючої функції шлунку (внутрішньошлункова РH-метрія). Повнішій діагностиці сприяють рентгенологічні та ендоскопічні методи діагностики. Останнім часом для діагностики запальних уражень шлунково-кишкового тракту використовують ультразвуковий метод обстеження. Для виявлення гелікобактерій пілорі проводять серологічне дослідження крові. Також для цього застосовують уреазний тест.
Під час фіброгастродуоденоскопії у хворого беруть шматочок слизової шлунку або дванадцятипалої кишки, який в лабораторії поміщають у спеціальне середовище з барвником. Зміна кольору барвника свідчить про наявність інфекції.ді
Важливо дотримуватися дієти
Дієта – дуже важлива складова у лікуванні гастродоуденіту. Насамперед, з раціону необхідно виключити продукти, що надто збуджують секрецію шлунка: м'ясо, рибу, томатні та грибні соуси, солені чи копчені рибу та м'ясопродукти, мариновані овочі та фрукти, закусочні м'ясні, рибні та овочеві консерви, особливо з томатною заливкою, прянощі та приправи, каву. Якщо прийом якогось продукту викликає неприємні відчуття у животі, нудоту, блювоту – його необхідно виключити з раціону. Загальновідомо, що краще їсти часто і потроху.
Крім того, сучасна медицина для лікування гастродоуденіту має багато ефективних лікарських препаратів. Однак, їх має виписати лікар. Він же й підбере найоптимальнішу схему прийому ліків.
Консультант – Людмила БЕЛІНСЬКА,
завідуюча гастроентерологічним відділенням Хмельницької міської лікарні.