Зверніть увагу на хвостик, звук та колір
Перш за все зверніть увагу на розміри. Кавун потрібно вибирати не найбільший і не найменший — кілограмів на 5-7. Остерігайтеся гігантських ягід - цілком можливо, що кавун отримав забагато добрив.
По-друге, огляньте забарвлення шкірки кавуна. Воно повинно бути контрастним, тобто повинні бути максимально чітко виражені світлі і темні смуги. Темні, майже чорні смуги свідчать про те, що плід отримував багато поживних речовин, мав інтенсивний і повноцінний обмін речовин.
На дотик шкірка повинна бути дуже твердою: проколоти її нігтем ви нізащо не зможете, якщо кавун стиглий! Коричнева і волога шкірка — ознака того, що кавун перестиг.
Також слід звернути увагу на хвостик, якщо його продавці не обрізали під корінь. Хвостик повинен бути помірно сухим: надто сухий хвостик свідчить про те, що плід зрізали кілька тижнів тому. Зате мокрий зелений хвостик — майже цілковита гарантія незрілого плоду.
У кавуна повинна бути пляма на боку. Вона утворюється у місці контакту кавуна із землею. І якщо вона є, це означає, що кавун встиг дозріти на грядці. Колір плями повинен бути насичено-жовтим або (ще краще) темно-помаранчевим, але не білим!
Якщо усі перелічені факти вас не запевнили, що кавун справді стиглий, можете провести наступну процедуру. Кладете кавун у ліву руку, а правою гарненько плескаєте його по боку. Кавун повинен резонувати, віддаватися у лівій руці.
Також існує думка, що кавуни-«дівчатка» - смачніші. У «дівчаток» низ кавуна більш плаский, а кружечок на ньому широкий.
Диню обирайте за запахом
Якщо до вибору кавунів ми ставимося більш-менш ретельно, то дині, як правило, обираємо навмання. Але даремно. За її зовнішніми ознаками також можна визначити ступінь стиглості плоду.
Найголовніше, на що потрібно звернути увагу, - це запах. Якщо диня пахне, вона стигла. І чим сильніший запах, тим краще. Диня може пахнути ананасом, ваніллю і навіть грушами. Якщо ж вона не пахне нічим, або пахне лише зеленню, таку диню відкладайте в сторону - вона не достигла.
Якщо натиснути на шкірку пальцями, диня повинна трішки пружинити. Якщо вона тверда, значить, ще зелена. Якщо, навпаки, пальці провалюються, значить диня перезріла і скоро зіпсується. До того ж, вона може виявитися гіркою біля шкірки.
Корисні поради
Часто продавці пропонують розрізати плід, щоб переконати вас у стиглості. В жодному разі не дозволяйте цього робити. Адже плід не митий, а ніж у продавця навряд чи стерильний. Також не купуйте плоди з чорними плямами та тріщинами. Купувати пошкоджені плоди навіть небезпечно: хвороботворні бактерії – збудники сальмонельозу і ботулізму – на їх поверхні розмножуються дуже швидко.
Підготувала Ксенія ЖУЖА
Як обрати стиглий кавун та диню
Вересень - чудовий час, щоб насолоджуватися соковитими баштанними культурами. У цю пору значно збільшуються шанси, що плід виріс самостійно, без великої кількості добрив. Та як обрати насправді смачний та стиглий кавун або диню?