Гаряча тема:
- Війна
До українських делікатесів додається... мясо

Гречка, олія, цукор, пшоно... Важко назвати продукт, який останнім часом не додав у ціні. Що дорожчатиме далі? Експерти називають м'ясо
Хоча, за статистичними даними, все виглядає нібито добре. За п'ять місяців цього року поголів'я великої рогатої худоби зросло на 27 тисяч і складає 296 тисяч голів. Свиней в області нараховується майже 300 тисяч. Однак, сімдесят відсотків поголів'я утримує населення. За п'ять місяців реалізація м'яса зросла на 19 відсотків (на 2,6 тисячі тонн), а виробництво м'яса — на 31 відсоток (1,7 тисячі тонн. Лідери тваринницької галузі області: Теофіпольський, Славутський, Білогірський, Волочиський, Чемеровецький, Красилівський та Полонський райони. Потужно працює товариство «Новий двір» Городоцького району. Але...
Всупереч законам ринку
Того дня, коли ми завітали на центральний продовольчий ринок в обласному центрі, у м'ясному павільйоні людей було небагато. Тому кожного потенційного покупця по той бік прилавка намагалися «снарядити» покупкою. «Подивіться, яка гарненька телятина, - спокушала кругленька жіночка, перевертаючи шматок м'якоті. - Беріть, свіженьке, і недорого». І так кожен продавець намагався спихнути мені бодай шматок, адже покупців у павільйоні — десь вдвічі менше, аніж продавців. Однак, знижувати ціну не поспішають: кілограм свинини — 40-45 гривень, яловичини — 55-60, телятини — 60-65 гривень. Це — на п'ять-шість гривень більше, ніж було ще місяць тому. Подібну ситуацію спостерігали і на суботньому базарі у Городку. Щоправда, городоцькі продавці таки намагалися завоювати серце покупця зниженням ціни. Спершу за кілограм м'якоті свинини просили 46-47 гривень, а після того, як я намагалася відійти від прилавка, на ходу знижували ціну на три-чотири гривні. «Вигодувати свиню дуже дорого, - скаржиться одна з продавчинь. - Раніше хоч якийсь прибуток мали, тепер — один на один виходить. Мабуть, більше не триматиму свиней на продаж, тільки — для себе». Так думають, мабуть, чимало селян. Бо, за даними обласного управління агропромислового розвитку, тільки за п'ять місяців цього року поголів'я свиней у приватному секторі зменшилося на 33 тисячі. А це — п'ятнадцять відсотків усього поголів'я, яке тримає населення. І на ринку м'яса складається дивовижна ситуація: хоч пропозиція переважає над попитом (за таких умов, за законами ринку, ціни мали би падати), ціна на товар потроху підвищується. Чому? «Перша причина — зменшення закупівельних цін на м'ясо, - пояснює перший заступник начальника обласного управління агропромислового розвитку Володимир Кальніченко. - Крім того, порівняно з минулим роком, майже на тисячу гривень зросла ціна тонни фуражного зерна». Простіше кажучи, займатися тваринництвом стає невигідно. «Сьогодні за кілограм живої ваги заготовачі виплачують 14-16 гривень, - продовжує Володимир Ілліч. - А деколи — й 12 гривень. Здавши свиню, селянин майже не отримує прибутку — скільки затратив на відгодівлю, стільки й отримав. За бика чи теля — прибуток мінімальний, три-п'ять відсотків». Щоправда, застосування сучасних технологій й збільшення поголів'я дозволяє зменшити собівартість й отримати прибутки. Але це — по силах далеко не всім сільгоспвиробникам.
Інша проблема — імпорт. Кожен п'ятий кілограм м'яса в нашій країні - завезений. І це без урахування контрабандних постачань. 44 відсотки завезеної продукції в Україні надходить з Бразилії. 20 відсотків нам експортує Канада, ще приблизно стільки ж відправляє США. Собівартість виробництва одного кілограма живої ваги свинини в країнах ЄС, США і Бразилії сткладає, приблизно, євро. Все завдяки технологіям. Навіть з врахуванням ввізного мита та ПДВ імпортне м'ясо дешевше від вітчизняного. І знову напрошується той самий висновок: займатися тваринництвом — невигідно.
Сільгоспвиробники чекають підтримки від держави
«Програми підтримки тваринництва мають розроблятися на рівні держави, - вважає Володимир Кальніченко. - Чи шляхом надання дотацій, чи шляхом регулювання закупівельних та реалізаційних цін. І сьогодні щодо розвитку тваринництва потрібні кардинальні кроки. Нині область отримує кошти лише по державній програмі відшкодування 50 відсотків витрат на будівництво і реконструкцію тваринницьких ферм і приміщень. Решта державних програм сільськогосподарського напрямку не фінансується. А здешевити свою продукцію виробник може лише за рахунок державних дотацій».
Думки сільгоспвиробників з приводу розвитку тваринництва розділилися. Хоча, кожен з них більшою чи меншою мірою чекає підтримки від держави. «Основна біда сучасного ринку м'яса — відсутність ресурсу, - каже керівник агрофірми «Проскурів», що у Хмельницькому районі, Іван Рудик. - В усьому світі є нормативна база, скільки на душу населення потрібно мати м'яса. Зазвичай, приймають, що на рік людині потрібно сто кіллграмів (тобто, ціла свиня). У нас в області близько мільйона триста тисяч населення. А поголів'я свиней — лише близько 300 тисяч. Раніше сільським господарством займалося населення. Але треба врахувати те, що воно постаріло. І нам сьогодні потрібна індустріалізація сільського виробництва, тим паче — в тваринництві: будувати тваринницькі комплекси, комбікормові заводи, займатися генетикою. Адже ми втратили власну генетику. Приміром, у польської худоби вихід м'яса на сім-вісім відсотків більший, ніж у нас. Тому питаннями тваринництва варто зайнятися серйозно, аби не втратити його зовсім».
А Герой України, директор СТОВ «Старт» Теофіпольського району Василь Петринюк вважає, що свинину для великих товаровиробників вирощувати вигідно. От тільки невигідно їсти українцям, бо вона дорога. А дорога тому, що ми стимулюємо закордонних виробників, і в цьому їм сприяє держава усілякими офіційними та неофіційними шляхами. Натомість у вітчизняних сільгосппідприємствах, фермерів чи дядьків закуповують свиней за надто низькими цінами. А от займатися виробництвом яловичини, на думку Василя Петринюка, збитково. Тому й змушені селяни майже за безцінь збувати новонароджені телятка. Ситуація на м'ясному ринку не зміниться без впливу з боку держави, переконані аграрії.
«Доки будемо їсти закордонне м'ясо, українським фермерам його невигідно буде вирощувати. Причому, продається воно за високими цінами, не так, як дехто намагається нас переконати, що з-за кордону веземо дешевший товар. Таким «агітаторам» завжди ставлю питання: покажіть той магазин, де закордонне дешевше. Я вже не кажу про те, щоб показали закордонне м'ясо, яке за своїми якісними показниками краще від нашого, українського», - резюмує Василь Андрійович.
Не поділяє думку Героя України стосовно виробництва яловичини голова одного з найбільших в області виробників м'яса - сільськогосподарського кооперативу «Промінь» із Красилівського району Галина Терлецька. «У нас на відгодівлі більше трьох тисяч голів великої рогатої худоби. Від реалізації м'яса з початку року отримали понад шістсот тисяч гривень чистого прибутку. Рентабельність виробництва яловичини складає 21,4 відсотка при середньодобовому прирості 860 грамів. Звичайно, це не високі показники, але, якщо порахувати, що щодня в касу господарства надходять «живі» кошти, за рахунок яких маємо можливість успішно розвивати інші галузі сільськогосподарського виробництва, то це великий плюс, - каже Галина Василівна.- Зрозуміло, що при малих обсягах виробництва яловичини ніхто не досягне великих прибутків. Та й м'ясокомбінати заохочують великих товаровиробників. Якщо продаємо водночас сто чи двісті бичків, то і платять за кожен кілограм живої ваги значно більше, ніж, якби продавали п'ятнадцять чи двадцять голів».
Тільки зареєстровані користувачі мають змогу залишати коментарі!
Будь ласка, зареєструйтеcя або виконайте вхід під своїм акаунтом!
Переваги зареєстрованих користувачів
Зареєстровані користувачі користуються перевагами:
Степан Бандера 15.07.2011 20:24
Українцям нарешті потрібно брати владу у свої руки, і як найшвидше, оскільки ще пару років такого керівництва і ми знову відчуємо 33-й рік