FacebookInstagramRSSTwitterViberTelegramYouTubeTelegramViberWhatsApp ФотоВідеоКількість переглядів
28 Квітня, 2024

“Баба на баяні” Наталя Фаліон підкорила телебачення

Наталя Фаліон сама пише пісні, акомпанує, виступає солісткою та організує гастролі.. Фото: з архіву редакції

Мало хто знає, що авторкою пісні “Лісапєт”, яку переспівали бабусі з Чернігівщини, і яка просто “підірвала” Інтернет, є уродженка с. П'ятничани Чемеровецького району Наталя Фаліон, більше відома в народі як “баба на баяні”.

 Вона є також керівником творчого колективу “Бабине літо” на Хмельниччині та ансамблю “Забава” у Скалі-Подільській Борщівського району, що на Тернопільщині. Там же жінка очолює й музичну школу. Співачка стала відомою всій Україні завдяки своїй невичерпній енергетиці й ексцентричності. Наталя Фаліон - і швець, і жнець, і на дуді… Сама пише пісні, акомпанує, виступає солісткою, організовує гастролі. А нещодавно народний ансамбль “Бабине літо” взяв участь у телевізійній передачі “Star-шоу” на Першому національному і, підкоривши глядачів та судей-експертів, із боєм вирвався у фінал проекту. І це ще не всі досягнення “голосистих подільських баб”. Об'єднавши два народних жіночих бенди - “Бабине літо” та Забава” - Фаліон створила новий “Лісапєтний батальйон” і повела своїх підопічних підкорювати ще й СТБ на “Україна має талант”, трансляція якого розпочнеться наприкінці березня. Колектив із успіхом пройшов прослуховування і отримав схвалення всіх суддів талант-шоу. Тепер співачки мріють здобути перемогу в проекті, щоб на виграні кошти побудувати в рідному селі церкву.

Вчилася з Поплавським та співала у Верховній Раді
“Колектив “Бабине літо” я створила ще в 1991 році, а вже в 93-ому ми отримали звання народного, - розповідає Наталя Фаліон. - За цей час не змінили ні стилю, ні складу. Якщо конфлікти є нормою для творчих колективів, то у нас надзвичайна психологічна сумісність, ми ще жодного разу не посварилися. Що ж до “Забави”, то більшість учасників колективу - місцеві вчителі, й репертуар та формат цього гурту істотно відрізняється від “Бабиного літа”. Він виступає із своїм музичним супроводом. У нас є і скрипка, і баян, і контрабас. “Забава” - рухлива, молода та експериментальна. “Бабине літо” ж — це “натур-продукт, живий звук”. У родині пані Наталі всі співали й співають. Дядько все життя пропрацював завклубом у П’ятничанах і вона змалечку ходила туди співати. Жінка закінчила Київський інститут культури, в якому, до речі, навчалася в одній групі з Михайлом Поплавським. Згодом вона вийшла заміж за військового та виїхала до Латвії, де 11 років працювала завучем з виховної роботи в гімназії. Але пізніше повернулася на Батьківщину. “Я - людина села і вся моя творчість присвячена саме селу, людям, з якими я живу, працюю, - каже Фаліон. - Нині моїх “бабів” часто кличуть на свої ювілеї поважні люди в Києві та області. Якби ви бачили, скільки тисяч людей нас слухало на Майдані! Усі на мобільники нас знімали. Були ми й на прийомі в Маріїнському палаці. Після Києва посипалося стільки запрошень! Найбільше запам'ятався виступ у Верховній Раді. Вийшли на трибуну з баяном і лісапєтом. Я тоді думала: яке то щастя, що за трибуну цю тримаюся!”.

“На чужому “лісапєті” далеко не заїдеш”
“Пісню про двоколісний “Гранд-Черокі”, я написала ще 12 років тому, - розповідає Наталя Іванівна. - І вона стала нашою візиткою. Ось і чернігівські бабусі заспівали. Пишаюся тим, що пісня так швидко “пішла в народ”. Я навіть ладна поставити їм “могорич” за це. Мене часто запитують, чи не збираюся я судитися з тими бабусями. Це смішно! Якби мою пісню заспівав відомий артист, то можливо. А коли співають такі ж самі жінки, як ми... Просто варто пам'ятати, що на чужому “лісапєті” можна їздити лише по своєму селі, а за межами області вже треба мати власний. Кожен артист повинен знайти обличчя. Ми своє створювали 20 років!”. Тим часом такий розкручений ансамбль як “Бабине літо”, крім “Лісапєту”, зберігає в своєму арсеналі чимало народних хітів та мюзиклів. “Машина звір і баба-грім”, “Секс-бомби”, “Наварю свіженького борщу”, “Коза гасає по ріллі”, “Мачо” - їх співають і слухають не лише від Карпат до Чернігова, а й у Москві та Польщі, куди “баба на баяні” неодноразово їздила зі своєю командою на гастролі. “Не знаю, як ці пісні народжуються в моїй голові, - дивується співачка. - От іду дорогою, побачила козу, поки дійшла додому - написала пісню. Так сталося і на передачі “Мелодія двох сердець”. На дверях нашої гримерки хтось заради “приколу” причепив табличку “Секс-бомби”. У результаті народилася пісня з однойменною назвою”. Весела колоритна жінка під два метри на зріст і в буденному житті така ж відкрита, як на сцені. Троє її дорослих дітей працюють у Києві в царині шоу-бізнесу і вже подарували їй двох онуків. Крім своїх, Наталя Фаліон використовує ще й пісні сина Сергія. У найближчих планах співачки - поміняти нарешті баян, бо вже майже два десятки літ підкорює публіку... побитим інструментом. До речі, влітку “Бабине літо” святкуватиме в П'ятничанах свій 20-річний ювілей. Наталя Іванівна запевняє, що це буде грандіозне дійство з феєрверком, шашликами та морозивом, на яке будуть запрошені відомі зірки української естради.