ye-logo.v1.2

Яким був Шевченко насправді

Культура 2524

дізнавалися хмельничани під час мистецьких посиденьок

У Хмельницькому художньому музеї відбулися мистецькі посиденьки "Відкриваємо Шевченка: міфи і реалії або риси до портрета".
“Шевченко посідає важливе місце в нашій історії і житті. Здається, що ми знаємо усе про нього, але насправді це лише ілюзія. Давайте спробуємо привідкрити завісу над його життям, зрозуміти його з позиції людини ХХІ століття”, - запропонувала заступник директора Хмельницького обласного художнього музею Лариса Чернова.
Учасники мистецьких посиденьок проглянули уривки із відеолекції відомої української письменниці Оксани Забужко “Шевченко у ХХІ столітті: спроба перезавантаження”. Письменниця говорила про те, що його образ і досі спотворюють та опошлюють, і саме цього слід уникати.
Також хмельничани дізналися, де і за яких обставин Кобзар бував на Поділлі, а також про жінок, яких він любив.
“Останнім коханням Тараса Григоровича стала Лукерія Полусмак. Цікаво склалася її доля. Вона, не цінувавши поета за життя, після його смерті і невдалого шлюбу переїхала у Канів, де доглядала могилу Шевченка. Там вона і померла, у місцевому притулку”, - завершила захоплюючу розповідь про Кобзаря та його жінок заступник директора обласного літературного музею Людмила Данилюк.
Літературна частина посиденьок поєднали з художньою: куратор виставки “Шевченкіана із музейної колекції” Ганна Гірник розповіла про найяскравіші картини в експозиції, що належать пензлю Василя Лопати та нашого земляка Михайла Андрійчука.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую