ye-logo.v1.2

Дракон, ієрогліфи і трон: у Хмельницькому відкрили виставку сучасної японської каліграфії (ФОТО, ВІДЕО)

Культура 4273
Під час шоу Богдан Пархоменко завжди одягає маску і стає Райрю – блискавичним драконом
Під час шоу Богдан Пархоменко завжди одягає маску і стає Райрю – блискавичним драконом. Фото: автора

Свої картини представив визнаний каліграф Японії і один з кращих художників України – 30-річний Райрю.

Богдан Пархоменко (Райрю) народився в Україні, але виріс у Японії. Мистецтву каліграфії його навчав сам Рюсекі Морімото – один з провідних каліграфів Японії.

Разом вони шукали спосіб зробити мистецтво класичної каліграфії зрозумілим для Європи і Америки. За 15 років такої співпраці, Райрю вдалося це зробити, і він створив унікальний стиль – «Нео-каліграфію»: пензель замінив на щітку, а замість туші використовує клей і кольоровий пісок.

Для того, щоб хмельничани побачили і краще зрозуміли різницю між класичною та нео-каліграфією, під час відкриття виставки Райрю намалював дві роботи – «Еїдзю» (розквіт і розкіш) і «Ракусай» (дар природи і долі).

Секрет виготовлення кольорового піску Райрю не розголошує. Відомо лише, що це спеціальний матеріал, який дуже складно пофарбувати. Але художник сам його фарбує, сам сортує за розміром, і навіть рами для картин витесує власноруч. Каже – щоб картини заряджали енергією своїх власників, цю енергію потрібно туди вкласти.

На виставці він представив дві колекції картин. 

Одна з них називається «КОТОДАМА – віра в силу слова». Ці картини легко впізнати за формою ромба чи паралелограма.

 

У кожній з них закладений позитивний сенс: початок удачі, сонце безкінечного потоку щастя, цікаве і багате життя та інші.

Зі слів Райрю, ці картини самі обирають собі власника, так було завжди. Це те, чого не вистачає людині, або те, до чого вона дуже прагне.

На усіх картинах художника стоїть червона печатка, а на рамах – авторська емблема.

Інша колекція має назву «Ієрогліф року. Традиції Японії».

До кожної картини з цієї колекції Райрю прикріпив табличку з фотографією і короткою інформацією про головну подію року в Японії.

 

Художник використовує старі ієрогліфи, яким вже 3-4 тисячі років, але робить це у кольорі і у вигляді малюнка.

Ієрогліф, який уособлює рік, японці почали обирати з 1995 року. Тоді в країні стався один з найбільших землетрусів, що забрав життя близько 6,5 тисяч людей.

Богдан Пархоменко, навчаючись у Японії, був свідком тих подій.

Цьогоріч таку традицію спробували започаткувати і в нас. Онлайн-голосування за перше «Слово України» триватиме ще до кінця лютого, а оголосять його вже у березні 2017 року. 

 

Також на виставці представлена триметрова інсталяція «Храм і Трон».

Відвідувачам ця інсталяція сподобалася чи не найбільше, бо завдяки їй будь-хто міг стати частиною перфомансу.

Потрібно було вдарити у дзвін, сісти на трон і загадати бажання. Але при цьому спробувати відчути себе творцем власної долі.

Таким чином Райрю намагається донести, що коли ми молимося Богу, насправді молимося самі собі, бо причиною всього, що з нами трапляється, є ні хто інший як ми самі.

 

Роботи, створені під час шоу «Нео-каліграфії».

Виставка робіт Райрю у Хмельницькому – перша у цьому році. І оскільки 2017-й офіційно оголосили Роком Японії в Україні, такі виставки мають відбудутися у різних містах. Про це повідомлять пізніше.

 

У Хмельницькому виставка триватиме до 25 лютого в обласному художньому музеї.

Виставка робіт «Нео-каліграфії Райрю» безкоштовна, але відвідувачам потрібно буде оплатити вхідний квиток до музею – 10-20 гривень.

 

  

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую