ye-logo.v1.2

Місцеві краєзнавці показали рідкісні фотографії Проскурова початку 20 століття

Культура 9805
Це вже другий випуск «Проскурова на старих листівках»
Це вже другий випуск «Проскурова на старих листівках». Фото: автора

У Хмельницькому презентували другу частину фотолистівок з видами Проскурова.

Місцеві краєзнавці Сергій Єсюнін і Дмитро Казанцев презентували другу частину проекту «Проскурів на старих листівках». Це відтворені поштові картки з зображенням міста, які друкувалися на початку 20 століття. На сьогодні відомі лише 36 різновидів листівок з видами Проскурова. Для істориків і краєзнавців вони є безцінними, адже надруковані на них фотографії це найперші зображеннями міста (до того не було навіть гравюр). Тому дослідники не припиняють пошуків листівок з видами Проскурова.

Перший набір таких листівок краєзнавці зробили у 2014 році, і близько тижня тому видали новий. Дмитро Казанцев каже, що ці два видання не повторюються. А другий цікавий ще й тим, що на зворотньому боці листівок зображені паспарту проскурівських фотоательє, які діяли на той час у місті.

«Поштові листівки виникли не так давно – на межі 19 -20 століть. А у Проскурові перша видова листівка з’явилася у приватному видавництві дворянки Яніни Яцимирської. Відмітка про її проходження поштою датується 1902 роком. А загалом Яцемирська видала сім таких листівок, тонованих на мармуровому тлі» – зазначив Сергій Єсюнін.

Найперша фотолистівка з зображенням Проскурова. Село Заріччя (1902 рік).

Дослідники кажуть, що ці листівки дають змогу побачити, як місто виглядало на початку 20 століття. Наприклад, на найпершій такій листівці зображений мікрорайон Заріччя. А на обрії, там де стоїть 10 вітряків, зараз знаходиться проспект Миру.

Вулиця Олександрівська (теперішня Проскурівська).

На другій листівці видно багато людей і кінний екіпаж. Дослідники припускають, що на фото зафіксований приїзд у місто губернатора, або генерал-губернатора. У архівах записів про це не збереглося, то ж точно сказати, що це за була подія, зараз нереально.

Камяний костел святої Анни, побудованих у 1820-х роках (територія поблизу школи №1).

Багато листівок є унікальними, як от листівка з фотографією костелу Святої Анни. Це єдине зображення тої будівлі, адже у 20 столітті костел перебудували, але він все-одно не зберігся.

  

Вулиця Олександрівська (до і після 1911 року).

За такими листівками можна простежити й історію розвитку міста.

Наприклад, на першій листівці видно рівчаки з двох сторін вулиці, куди місцеві жителі зливали нечистоти. Сучасну каналізацію побудували лише у середині 1920-х років, а до того часу все текло у Південний Буг. Через ці рови проходили містки для транспорту, тож їх оббивали кілками, щоб туди хіхто не впав. Але Сергій Єсюнін розповів, що були й трагічні випадки – під час нічного патрулювання в одному з таких рівчаків втопився поліцмейстер.

А на другому фото видно, що рівчаків вже немає, натомість зробили акуратні тротуари.

Кольорова фотолистівка. Вулиця Олександрівська (після 1911 року).

«Точна дата невідома, але ця картка була випущена вже після 1911 року. З лівого боку вулиці ми бачимо телеграфні стовпи, а з правого – електричні. А, як відомо, електростанцію і електромережу у місті побудували саме у 1911 році» – розповів Дмитро Казанцев.

Також він зазначив, що оскільки кольорової фотографії і друку тоді ще не було, листівки розфарбовували вручну.

 

Листівка з ескізом костелу святої Анни (1905-7роки) і фотолистівка з зображенням самого костелу (1920 рік).

Сергій Єсюнін розповів, що окрім документальних, робили ще й рекламні листівки. Наприклад, листівку з ескізом костелу святої Анни польське товариство надрукувало щоб зібрати кошти на будівництво нового храму. А на листівці 1920 року видно й саму будівлю. На фото можна навіть розгледіти останнього міського голову дорадянських часів – Миколу Сікора.

 

Після 1920-х років випуск видових листівок припинився, бо було не до того.

Через колективізацію, Голодомор і війну, друк листівок з видом Проскурова (Хмельницького) відновили аж у 50-х роках. Та дослідники кажуть, що це вже зовсім інша історія…

Окрім фотографій Проскурова початку 20 століття, на зворотньому боці листівок є паспарту проскурівських фотоательє, які діяли на той час у місті.

До революції такі фотолистівки коштували від 50 копійок до 3 рублів сріблом. На той час це були великі гроші. Зараз їх ціна може сягати до 100 доларів за одну, але відтворені у проекті «Проскурів на старих листівках», вони коштують усього 20 гривень.

Коментарі:

06.03.2017 10:09

"Камяний костел святої Анни, побудованих у 1820-х роках (територія поблизу гімназії №1)" - костел знаходився не натериторії гімназії, а поруч з парком 500-річчя, де зараз стоїть школа №1

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Останні оголошення
  Так  Ні, дякую