ye-logo.v1.2

«Жити мистецтвом»: у Хмельницькому показали виставку юної художниці

Культура 4156
Попри тяжку хворобу Аріна не покидає улюблену справу та займається живописом
Попри тяжку хворобу Аріна не покидає улюблену справу та займається живописом. Фото: автора

Роботи презентували до Міжнародного дня боротьби з орфанними захворюваннями.

Учора, 28 лютого, в Хмельницькому обласному музеї, відбулося відкриття виставки картин під назвою «Жити мистецтвом». Їх автором є 13-річна мисткиня Аріна Чабан. Виставка присвячена до Міжнародного дня боротьби з орфанними захворюванням, адже дівчинка страждає на тяжку хворобу – спінальну м’язову атрофію. Дане захворювання відноситься до орфанних, тобто рідкісних.

У Аріни обмежені хворобою фізичні можливості, функціональною є лише мускулатура рук, але мисткині достатньо волі та сил, аби займатися живописом.

Мати дівчинки Тетяна Чабан розповідає, що малюванням донька захопилася ще з 6 років. Проте це були лише незграбні спроби щось зобразити. Але, каже жінка, дівчинці пощастило із вчителькою молодших класів, яка і прищепила у дитини любов до мистецтва.

Мама дівчинки розповідає, що мистецтво лікує Аріну.

"Ми помітили, що Арінка, коли їй особливо важко, вона не має настрою, або її щось болить, завжди просила фарби, олівці та аркуш паперу. Тоді, ми зрозуміли, що таким чином вона забуває про погане і може себе реалізовувати й проявляти творчі здібності", - розповідає Тетяна.

Жінка каже, що ця виставка була великою мрією доньки і їй дуже шкода, що художниця не змогла побувати на її відкритті.

"Арінка не змогла долучитися до відкриття виставки, тому що ми взимку не виходимо на вулицю, до того ж, вона хворіє. Але вона дуже хвилювалася, коли ми йшли на відкриття, адже вона не знала, яка реакція буде в людей на її роботи", - ділиться мама мисткині.

Роботи юної художниці сонячні та яскраві.

Дівчинка записала відеозвернення для присутніх у якому розповіла, що малювання для неї - це порив душі.

Аріна каже, коли вона малює, то поринає у світ думок та мрій, які обмежуються лише краєм білого аркушу.

Лікар-психіатр медико-психологічної реабілітації розладів пов’язаних зі стресом Наталія Підкалюк, яка працює з Аріною, розповідає, що дівчинка єдина дитина у Хмельницькому з таким рідкісним захворюванням.

Лікар-психіатр каже, що своїми роботами дівчинка хоче показати людям ті речі, які вони не помічають.

"Не зважаючи на свою хворобу, слабкість ніг та рук, Арінка продовжує жити. Вона вчить нас, дорослих людей, як потрібно любити світ та проживати кожну хвилину в ньому з натхненням, задоволенням та яскравими барвами. І знаєте, їй може позаздрити навіть здорова людина", - каже мама юної художниці.

Мама мисткині каже, що Аріна лікує арт-терапією не лише себе.

За її словами, арт-терапія або, іншими словами, лікування мистецтвом, на сьогодні є тим рятівним методом для доньки, який покладений відродити віру в її творчу основу та здібності. Адже орфанні митці особливо цінують кожну можливість проявити себе та зробити цей світ бодай на крихту краще та добріше. Так живе в творчості та мистецькому пошуку й Аріна.

Дівчинка розповідає, що малювання її найбільше захоплення.

Гості виставки зробили спільне фото для Аріни.

Також у музеї наголосили, що усі охочі можуть взяти участь у благодійному зборі арт-приладдя, що буде передане дітям, які живуть з орфанними хворобами та допомогти їм насичити своє життя яскравими барвами мистецтва і творчим пошуком.

Отож, переглянути роботи можна у Хмельницькому обласному художньому музеї. Виставка триватиме місяць. Адреса: вулиця Проскурівська, 47. Вхід вільний. 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую