ye-logo.v1.2

Вітрильники в пляшках: понад 170 мініатюр із хвостів щуки, винограду та лампочок експонують в обласному краєзнавчому музеї

Культура 4708
Мініатюрні моделі вітрильників у пляшках експонують в краєзнавчому музеї
Мініатюрні моделі вітрильників у пляшках експонують в краєзнавчому музеї. Фото: автора

Виставка діятиме до 18 травня.

Сьогодні, 18 квітня, у Хмельницькому обласному краєзнавчому музеї презентували виставку мініатюрних моделей вітрильників в пляшках. В експозиції понад 170 моделей кораблів різних історичних епох: від Стародавнього Єгипту, Китаю, Римської імперії до сьогодення. Автор – Володимир Ящук, приїхав до обласного центру із Волині.

«Я народився на Тернопільщині, але 1969 переїхали в Луцьк. Там працював все життя, а потім вийшов на пенсію і переїхав в село Промінь, це за 9 кілометрів від Луцька. Зараз я там живу. Раніше виготовляв настільні кораблі, потім в одному із журналів побачив вітрильники у плашках і подумав, що теж так зможу», - розповідає майстер.

За його словами, першу мініатюру в пляшці виготовив у 1977 році. Вона також представлена на виставці. З 2007 року почав інтенсивніше займатись виготовленням мініатюр і за 3 роки виготовив 75 вітрильників у пляшці. Перша виставку робіт Володимира Ящука відбулась у 2010 році.

Вітрила зроблені із різноманітних матеріалів

З того часу, автор оволодів секретами майстерності виготовлення мініатюр, винайшов власні способи кріплення кораблів за допомогою спеціальних інструментів безпосередньо всередині пляшки. На виставці можна побачити давньоєгипетські, фінікійські кораблі, галери, кораблі цариці Клеопатри, козацькі чайки, китобої, сучасні вітрильники.

В експозиції мініатюри кораблів різних епох

«Найдовше виготовляв вітрильник у якому 1392 деталі і 48 гармат зі шприців. В середньому на виготовлення однієї моделі в мене йде 30 годин. Це приблизно тиждень роботи», - додає автор.

У експозиції вітрильники різних розмірів

Пан Володимир каже, відрізняє його від інших майстрів те, які він використовує матеріали. Мініатюри мають вітрила із солі, шкірки перцю і помідори, лампочки, винограду, лаврового листя, хвостиків вишеньок, пелюстків мальви, прутиків кропу, панцера рака, пір’я лебедя і навіть хвоста щуки.

Пан Володимир розповів про матеіали та способи кірплення вітрильників

Експозицію можна переглянути до 18 травня у Хмельницькому обласному краєзнавчому музеї (вулиця Подільська, 12). Довідки за телефоном 65-21-28, 068 529 25 49.


 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Останні оголошення
  Так  Ні, дякую