ye-logo.v1.2

У Хмельницькому представлять фото-проект «Сонячні діти. Перший дотик»

Культура 2590
Виставку «Сонячні діти. Перший дотик» хмельничанам та гостям міста представлять 31 травня
Виставку «Сонячні діти. Перший дотик» хмельничанам та гостям міста представлять 31 травня. Фото: kult.km.ua

Свої роботи в обласному центрі представить херсонець Олександр Андрющенко.

Наступного тижня, у четвер, 31 травня о 16:00 в Хмельницькому музеї-студії фотомистецтва відбудеться відкриття виставки соціального фото-проекту Олександра Андрющенка «Сонячні діти. Перший дотик».

«Я завжди усвідомлював, що «нестандартні» люди, до яких належать і люди з синдромом Дауна – найбільш соціально незахищені. Ще з дитинства інколи доводилося спостерігати неадекватну реакцію в суспільстві на таких людей – від необґрунтованого страху спілкування до глузувань і навіть знущань. Особливо це було притаманно підліткам, які не проминали нагоди покепкувати з «нетакої» людини. Розумів, що причина – у неналежному вихованні та недостатній інформації на дану тему. – розповідає автор виставки. - Через відсутність досвіду адекватних дій був страх спілкування з “сонячними” людьми і в мене. Та якось Доля сама підвела до цієї теми, наводячи приклади із життя людей з синдромом Дауна. Спочатку був суцільний мінор із життя прихованих від суспільства дітей, “незручність” теми. Далі – здобутки і перемоги “сонячних”, висвітлені в медіа. І коли у 2015 році, напередодні Міжнародного дня людини з синдромом Дауна, який з 2006 року відзначається 21 березня, до мене звернулися з конкретним проханням про фотосесію для “сонячних” дітей, у мене вже не було сумніву: це – моя тема!».

 

До експозиції увійшли 47 портретів «сонячних» діток

Олександра Андрющенка вважають багатожанровим фотографом, але портрет – його улюблений і основний жанр.
«Тема людини з особливими потребами нелегка, але, поборовши минулі страхи, я зробив перший дотик до світу «сонячних» дітей. Півроку тривало спілкування і фотосесії з маленькими героями соціального фото-проекту «Сонячні діти». Далі - копітка робота по відбору світлин в експозицію з понад 1000 відзнятих кадрів», - розповідає фотомитець.
Виставка “Сонячні діти. Перший дотик”, яка проходить під гаслом «Я – дитина, я – не синдром Дауна!» - тільки перша сходинка у довгостроковому соціальному фотопроекті, який Олександр Андрющенко планує розвивати.

Півроку тривало спілкування і фотосесії з маленькими героями соціального фото-проекту «Сонячні діти»

«До експозиції увійшли 47 портретів «сонячних» діток. Ця кількість невипадкова, адже ці малята мають 47 хромосом, а це на одну більше, ніж у звичайних людей. Що хочу сказати? Що «сонячні» діти, як і всі, хто прийшов у цей світ, мають право на щастя і повноцінне життя. Зайва хромосома не повинна стати перепоною. Для адаптації у суспільстві вони потребують значно більше зусиль і уваги близьких їм людей, ніж «стандартні». Моє щире прагнення - зламати стереотипи сприйняття «сонячних» дітей, а найголовніша мета цього проекту – подолання стигматизації «сонячних дітей», сприяння їх інтеграції у суспільство. Приєднуйтесь, друзі!», - закликає автор виставки.

Отже, побачити світлини Олександра Андрущенка можна буде у Хмельницькому музеї-студії фотомистецтва (вулиця Проскурівська, 56) вже у четвер 31 травня о 16:00 годині. Вхід вільний.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую