ye-logo.v1.2

Пам’ятки в Ізяславі позначать міжнародним знаком «Блакитний щит»

Культура 4957
Табличками радянського зразка ознакована в місті лише одна пам
Табличками радянського зразка ознакована в місті лише одна пам'ятка – костел святого Йосипа. Фото: з архіву

Звернення громадської організації підтримали на виконавчому комітеті міської ради.

Ізяслав стане другим містом в Україні, де пам’ятки культурної спадщини ознакують за міжнародним зразком. Ініціювала встановлення таких знаків громадська організація «Товариство культурної спадщини «Заслав’є».

«Ми звернулися до Ізяславської міської ради з проханням затвердити «Блакитний щит» для ознакування пам’яток культурної спадщини нашого міста. Спонукало до цього те, що у нас досі використовуються знаки ще радянського зразка. Власне, і тими старими табличками на території міста ознакована лише одна пам’ятка – костел святого Йосипа. Однак, він містить хибну інформацію щодо датування споруди: костел «зістарили» на сто років. На інших пам’ятках будь-які знаки взагалі відсутні. Тож ми запропонували ознакувати пам’ятки так, як це роблять у багатьох країнах світу», - каже Володимир Федотов, голова громадська організація «Товариство культурної спадщини «Заслав’є».

Звернення громадської організації підтримали на виконавчому комітеті Ізяславської міської ради 15 травня.

Наразі, за підрахунками громадських активістів, ознакування потребують близько сотні об'єктів культурної спадщини на території міста і його околиць. Сюди входять не лише архітектурні об’єкти, а й городища та поховання.

«Плануємо узгодити перелік об’єктів культурної спадщини з управлінням культури Хмельницької ОДА та власним коштом виготовимо ці знаки для найбільш значущих пам’яток міста. Питання фінансового сприяння наразі також вивчає і міська рада», - додає Володимир Федотов.

Орієнтовна вартість алюмінієвої композитної таблички – близько двохсот гривень. Перші «Блакитні щити» планують становити вже до дня Незалежності України на таких пам’ятках як Фарний костел, Бернардинський монастир, Старозаславський замок, ансамблю палацу Санґушків, комплекс монастиря Лазаритів.

В Україні першим містом, де розпочали встановлювати такі знаки на пам’ятках культурної спадщини, став Львів.

Наступним кроком громадської організації стане розроблення та виготовлення зразків інформаційних таблиць з лаконічним змістом для об’єктів культурної спадщини. Їх передбачають встановлювати на фасадах архітектурних пам’яток.

«Інформаційні таблиці масштабнішого зразка хочемо розташувати біля пам’яток, які мають статус національного значення, оскільки про деякі з них потрібно розповісти ширше», - зазначає пан Володимир.

Також громадська організація «Товариство культурної спадщини «Заслав’є» планує звернутися до Міністерства культури з пропозицією затвердити знак «Блакитний щит» як загальний для ознакування пам’яток в Україні. І разом з тим на прикладі Ізяслава закликає громади інших міст ухвалити аналогічні рішення.

«Блакитний щит» – це міжнародне ознакування пам’яток, прийняте Гаазькою конвенцією в 1954 році. Сьогодні такий знак використовують у різних країнах світу. В Україні першим містом, де розпочали встановлювати такі знаки на пам’ятках культурної спадщини, став Львів.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую