ye-logo.v1.2

Примари диктаторів, спокушених владою, презентували у Хмельницькому

Культура 2345
«Солодка яма» – термін, яким автор описує місце, в якому опинилися політичні лідери, що не могли залишити владу
«Солодка яма» – термін, яким автор описує місце, в якому опинилися політичні лідери, що не могли залишити владу. Фото: автора

Хмельничанам представили мистецький проєкт про жагу до влади і її втрату.

Вчора, 15 листопада, у Хмельницькому вперше відкрили персональну виставку одеського митця Миколи Карабіновича. Мистецький проєкт під назвою «Солодка яма» презентували в арт-галереї «Масло». Мініатюрна версія бункера, підвішаного в повітрі, екрани з документальними відео на підлозі, шапка, з якої лунають уривки останнього виступу румунського диктатора – те, що побачили і почули хмельничани.

«Ця виставка присвячена історичним персонажам, які правили в різні часи. Це Каддафі, Енвер Ходжа, Ніколае Чаушеску, Богдан Хмельницький. Усі вони правителі, неоднозначні персоналії історії – люди влади з цікавими біографіями, - розповідає Микола. - Я задумався над цими різними історіями і що є спільного між ними, якби вони були в одному місці. Яма – це образ такого місця. Мені цікаво, як ці люди, будучи при владі, не могли розійтися з нею. Як влада їх захоплювала і поміщала в яму».

За словами митця, презентована виставка стала результатом його поетичного дослідження. У сучасному світі почуття недостатньо виразити завдяки звичайній картині, тому виникла така форма проєкту. Вона провокує, щоб людина почала думати і аналізувати чому відбувається саме так.

З шапки Чаушеску лунає фрагмент останньої промови правителя.
Портрет Богдана Хмельницького супроводжується поглядом збоку.
«Влада їх захоплювала і поміщала в яму», - каже автор.
Виставкові відеороботи розташували просто на підлозі.
Бункер, яких сотні тисяч побудували в Албанії з наказу колишнього правителя Енвера Ходжа.

«Сучасний світ складний і тому форма складна подачі. Всі ці лідери презентовані в поетичному многоголосі. На екранах телевізорів по колу транслюються два відео. Перше відео – документальні кадри розстрілу євреїв румунською фашистською владою. На них накладена пісня про Румунію, в ній звучать слова: яка чудова ця країна і як добре в ній жити. Документальні кадри і пісня дають такий парадокс, шок-контент. Але завдяки цьому ти розумієш, те, про що неможливо говорити», - додає художник.

Поруч з портретом Богдана Хмельницького на виставці розташовані «очі». Це погляд на історію та історичні персонажі. Презентована робота – метафора, адже на різних історичних постатей можна подивитися під різним кутом.

Кадри з останнього публічного виступу Чаушеску теж увійшли до експозиції. Зображення румунського диктатора, шапка, в якій він зазвичай виступав та запис фрагменту останньої промови продемонстрували на виставці. «Він був президентом Румунії, диктатором. У 1989 році він вийшов на площу, щоб виступити, але люди там зібрались протестувати. Вони не були готові його слухати, оскільки в країні буди важкі часи. Чаушеску, як завжди, розповідав про якісь досягнення, але люди почали свистіти і різко реагувати. Він не міг зрозуміти, чому його не слухають і вирішив, що це технічні проблеми з мікрофоном. Тому почав стукати по мікрофону і казати «алло-алло». Після цього виступу його заарештували і за кілька годин розстріляли», - пояснює автор.

Виставковий проєкт «Солодка яма» триватиме до 8-го грудня. Переглянути його можна арт-центрі «Масло» за адресою Старокостянтинівське шосе 20/3.

Одеський митець вперше презентував свої роботи хмельничанам.

Довідка про автора: Одесит Микола Карабінович живе і працює у Бельгії, місті Генті та Києві. Художник працює у різних медіа: відео, звук, текст, перформанс. У 2017 році Карабінович був асистентом куратора 5-ї Одеської бієнале. У 2018 році за роботу «Голос тонкої тиші» був нагороджений першою спеціальною премією PinchukArtCentre. З 2019 року навчається в Higher Institute for Fine Arts (HISK) у Генті. Вибрані виставки: From Sea to Sea, Hit gallery, Bratislava; Spring (Summer, Fall, Autumn) of Nations, BWA, Tarnow, Poland, Ain’t nobody’s business, PinchukArtСentre, Kyiv, (2019); The Human Condition, Jewish Museum and Tolerance Center, (2018).

Виставковий проєкт «Солодка яма» триватиме до 8-го грудня.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую