ye-logo.v1.2

Презентували книгу про творчу діяльність 50-ти композиторів-піснярів Хмельниччини

Культура 3051
Автори монографії  Петро СЛОБОДЯНЮК та Катерина ІВАХОВА
Автори монографії Петро СЛОБОДЯНЮК та Катерина ІВАХОВА. Фото: автора

«Ця ідея у нас не виникла спонтанно», - каже один із авторів.

У Хмельницькій гуманітарно-педагогічній академії відбулася презентація книги Петра Слободянюка і Катерини Івахової «Вокально-хорова творчість композиторів Хмельниччини. Соціально-психологічний аспект». Привітати авторів цього видання зібрались композитори з Хмельницького і області, поети, співаки, студенти.

Як зазначала Валентина Слюзко, проректор з гуманітарної освіти та виховання педагогічної академії, цю науково-методичну книгу важко оцінити, адже досі такого видання не було. У ній дається творчо-біографічна інформація про діяльність 50-ти композиторів-піснярів Хмельниччини, розповідається про пісні, присвячені Подільському краю, козацькій звитязі, Подільську Шевченкіану, і вона переконана, що видання буде дуже корисним для широкого загалу читачів.

«Вокально-хорова музика подільських композиторів – це, перш за все, мистецтво високого громадянського, соціального звучання, яке спирається на духовні корені, класичні традиції та фольклорні джерела. Вона є глибоко національною за своєю сутністю: відображає переживання, почуття спогади про минуле, роздуми про сьогодення та мрії про щасливе майбутнє. Вокально-хорова творчість композиторів Хмельниччини позначена різножанровістю, стильовою багатоманітністю, – каже Петро Слободянюк. –У цій праці проаналізовано сучасний стан та здійснено огляд видань вокально-хорових творів композиторів Хмельниччини».

На запитання, коли виник задум написання книги Петро Якович розповів: «Ця ідея у нас не виникла спонтанно. Ще в далекому 1995 році такому дослідженню передувала моя книга «Культура Хмельниччини». У Катерини Івахової вийшла монографія «Фортепіанна творчість М.Скорика», декілька статей у наукових виданнях, присвячених творчості та музично-педагогічній діяльності композиторів Поділля. Крім того, вона опублікувала дослідження творчості композиторів Миколи Балеми, Цезарія Зюлковського, Івана Гринькевича, Миколи Мельника, Степана Заверухи, Володимира Общанського, Олексія Беца та інших. У цьому виданні в соціально-психологічному аспекті проаналізована творчість 50 митців Хмельниччини. Тобто, як композитори відображали соціальні проблеми суспільства засобами тематизму та образності. А психологічні аспекти включали почуття, настрої, враження, які виражались музичними та поетичними засобами. У книзі дається детальний аналіз творчості народного артиста України Миколи Балеми, який написав понад 600 музичних різножанрових творів, висвітлено церковно-літургійну музику композиторів Ірини Алексійчук, Зиновія Яропуда, Цезарія Зюлковського, фольклористичні твори Володимира Атамана, Івана Гринькевича, Михайла Люшні, родинну пісенну лірику братів Євгена і Вадима Гжегожевських, романси Бориса Ліпмана, Олександра Лукіна, Олексія Беца, Петра Бондарчука, Миколи Матусця. Із книги також дізнаємося, що композитор Іван Пустовий створив 700 пісень, 300 з яких написав на власні вірші, а Микола Мельник із 200 пісень – 30 присвятив рідному Кам’янцю».

Також автори книги у підрозділі «Українська мова і подільська пісня» висвітлили співпрацю композиторів з поетами України і Поділля. Дослідження засвідчило, що вокально-хорова творчість композиторів Хмельниччини є важливою складовою музичної культури України і стане у пригоді усім, хто цікавиться творчістю Подільських митців.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Останні оголошення
  Так  Ні, дякую