ye-logo.v1.2

Хмельничанам презентували картини останніх років життя відомої художниці Тетяни Яблонської

Культура 3449
У Хмельницькому показали твори Тетяни Яблонської
У Хмельницькому показали твори Тетяни Яблонської. Фото: автора

Втративши можливість працювати правою рукою, мисткиня писала пастелі лівою.

У Хмельницькому відкрили персональну виставку народної художниці України, Героя України Тетяни Яблонської. Твори написані протягом останніх п’яти років її життя презентували в обласному художньому музеї сьогодні, 31 липня.

Завдяки своїй майстерності Тетяна Яблонська зібрала найвищі державні нагороди, ставши відомою далеко за межами України. Її твори експонувалися на багатьох виставках у різних країнах світу. Велику популярність й офіційне визнання художниця здобула у 1949 році завдяки тематичній картині «Хліб», над якою вона працювала в селі Летава Чемеровецького району.

Не покидала улюбленої справи Тетяна Яблонська й в останні роки життя. Художниця стала писати лівою рукою, бо права була паралізована після інсульту. Десять років вона не виходила зі своєї квартири на Печерську, будучи обмеженою тільки рамою вікна на своїй кухні. І все, що вона бачила, це був весь її світ. Твори саме того часу показали хмельничанам.

Тетяна Яблонська була живописцем, свої останні роботи створила у техніці пастелі.
Хмельничани побачили роботи мисткині, які вона створила в останні роки життя.
Після інсульту художниця перебувала в інвалідному візку і могла працювати лише лівою рукою.
Виставка картин експонуватиметься у Хмельницькому протягом двох місяців.
Експозицію доповнили невеликими інсталяціями. Це ті предмети, які оточували миткиню в останні роки.

«Це пастелі Тетяни Яблонської, які вона створила за останні 5 років свого життя - з 2000 по 2005 роки. 45 творів з колекції її дочки Гаяне Атаян, які вона люб’язно погодилася надати, - розповідає директорка обласного художнього музею Ольга Долінська. - У кожному творі той самий кут зору з одного вікна кухні старенької квартири на Печерську, в якій вона проживала. Все, що зображено на цих картинах – або вигляд з вікна, або натюрморти тих звичайних предметів, велич яких ми не помічаємо у звичному житті. А перебуваючи в інвалідному візу, не маючи можливості малювати пензлями, Тетяна Яблонська вдалася до техніки пастелі і зобразила їх красу».

Презентовані твори вражають технічною грою кольорів, витонченістю тих образів, які зазвичай не помічаються у буденному житті. Пейзажі за вікном, квіти, рослини, посуд – Тетяна Яблонська могла створити безліч різних образів, спостерігаючи на одне і те ж вікно.

Під час відкриття виставки з хмельничанами в онлайн форматі поспілкувалася і дочка художниці Гаяне Атаян. Зараз вона проживає у тій же квартирі, в якій творила Тетяна Яблонська. Пані Гаяне показала те вікно, поруч з яким працювала художниця, розказала історію як створювалися ці роботи.

Дочка мисткині показала вікно квартири, з якого брала образи Тетяна Нилівна для полотен.
Хмельничани мали можливість розпитати про життя Тетяни Яблонської у її дочки.

«У цій квартирі мама прожила 45 років. Кожен її куточок був перемальований, нею відчутий. Я дуже добре пам’ятаю цей момент, коли почалася історія малювання лівою рукою. Мама цілий рік не працювала. У неї були проблеми зі здоров’ям, вона втратила можливість працювати правою рукою. Вона була в пригніченому стані. Ми думали, що мама ніколи вже не зможе працювати. І тоді ми сиділи втрьох: мама, моя старша сестра і я. Біля нас були квіти – лілеї. І Олена каже, мама, візьми олівця в ліву руку і спробуй намалювати цю квітку. Мама відмовилася спочатку, але Олена наполягла. Пам’ятаю, з якою зосередженістю мама вимальовувала ці лінії. Їй було важко, але вона намалювала. А потім почала сидячи біля вікна в кухні малювати, щоб якось себе розважити. Малювала те, що бачила перед собою. А через місяць-два ми побачили, що це вже повноцінні роботи, що це творчість. Дивна річ, що вона з одного вікна могла зробити безліч сюжетів, безліч образів створити», - поділилася спогадами дочка відомої художниці.

Дивлячись на ті предмети, які малювала останніми роками свого життяТетяна Яблонська, вона творила мистецтво, сповнене світла і краси. Остання її робота датована 16 червня 2005 року під назвою «Дзвіночок». Написавши останню пастель у своєму житті, 17 червня того ж року вона відійшла у вічність.

Виставка Тетяни Яблонської «Вікно» триватиме у Хмельницькому обласному художньому музеї протягом двох місяців. Переглянути її можна за адресою: Проскурівська, 47.

 

Тетяна Яблонська померла у віці 88 років.

Довідково: Тетяна Нилівна Яблонська (24 лютого 1917, Смоленськ, Російська імперія — 17 червня 2005, Київ, Україна) — українська художниця-живописець, професор (1967 рік), академік Академії мистецтв СРСР (1975), Народний художник СРСР (1982), дійсний член (академік) Академії мистецтв України (1997—2005), лауреат Державних премій СРСР (1945, 1951, 1979) та Національної премії України імені Тараса Шевченка (1998), Герой України (2001).

Тетяна Яблонська та Хмельниччина:

1930-1933 роки – жила із сім’єю, навчалась в середній школі в Кам’янці-Подільському.
1949 - велику популярність й офіційне визнання здобула тематична картина «Хліб» (201 х 370 см, полотно, олія, колекція Державної Третьяковської галереї), над якою вона працювала в селі Летава Чемеровецького району. За цей твір у 1951 році мисткиня була нагороджена найвищою Державною премією СРСР та в 1958 році отримала бронзову медаль Всесвітньої виставки в Брюселі.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую