ye-logo.v1.2

«Книжковий Арсенал»: хто представляв Хмельниччину та як до фестивалю доєдналися бібліотеки

Культура 1633
Письменниця Ольга Саліпа представляла на фестивалі роман «Оля» про Ольгу Кобилянську і збірку оповідань «Теплі історії про справжнє»
Письменниця Ольга Саліпа представляла на фестивалі роман «Оля» про Ольгу Кобилянську і збірку оповідань «Теплі історії про справжнє». Фото: з фейсбук-сторінки Ольги Саліпи

У межах Фестивалю відбулося понад 300 подій — презентацій, дискусій, концертів, перформансів та лекцій.

Днями у Києві завершився ювілейний Міжнародний фестиваль «Книжковий Арсенал» - одна з найбільш очікуваних інтелектуальних, книжкових і культурних подій України. Протягом п’яти днів фестивалю книжкові новинки представили понад 200 українських видавців, а ілюстратори, дизайнери та художники — виставкові проєкти.

Серед тих, хто представляв Хмельниччину на «Книжковому Арсеналі», відома письменниця Ольга Саліпа. Вона демонструвала на стендах видавництв роман «Оля» про Ольгу Кобилянську, за який отримала першу премію на конкурсі «Коронація слова 2020 року», і збірку оповідань «Теплі історії про справжнє», куди увійшли 26 історій про сім’ю, дітей і щастя.

Як розповідає Ольга Саліпа, роман «Оля» виставлявся на стенді видавництва «Фоліо» і був розпроданий упродовж двох днів. А збірка «Теплі історії про справжнє» побачила світ у видавництві «Брендбук» та увійшла у топ-
кращих, які продавались на «Книжковому Арсеналі».

До речі, пані Ольга не новачок на цьому фестивалі, вона була на п’ятьох «Арсеналах». А у 2019 року презентувала тут свої збірки поезій для жінок і про жінок «Територія жінки», «Територія вогню».

Враження від «Книжкового Арсеналу» у Ольги Саліпи дуже позитивні. Вона тішиться, що вже повертається та атмосфера, яка існувала до карантину.

Ольга Саліпа тішиться, що вже повертається та книжкова атмосфера, яка існувала до карантину. Фото: з фейсбук-сторінки письменниці

Привернули увагу відвідувачів фестивалю і видання Державного історико-культурного заповідника Межибіж, які презентувалися на збірному стенді музейних видань під назвою «Музейний простір». За словами його директора Олега Погорільця, найбільшу зацікавленість у відвідувачів викликав путівник «Меджибіж полікультурний» – це 45 історій про те, хто і коли жив у Меджибожі.

Варто додати, що цього року «Книжковий Арсенал» та «Українська бібліотечна асоціація» запросили бібліотеки України доєднатись до спільного проєкту «Книжковий Арсенал у твоїй бібліотеці». Основною метою цього проєкту стала популяризація бібліотек як центрів громад, покращення їхнього позитивного іміджу, ролі й значення шляхом створення на просторі бібліотеки «посольства» «Книжкового Арсеналу». Відтак, в бібліотеках відбувалися трансляції подій та регіональне доповнення програми власними заходами.

Стала майданчиком для обговорень та натхнення новими ідеями й Хмельницька обласна універсальна наукова бібліотека. Орієнтуючись на програму «Книжкового Арсеналу», колектив бібліотеки розробив власну програму заходів, які проводив разом з громадськими організаціями у приміщенні, на відкритих майданчиках (літньому читальному залі – у сквері імені Тараса Шевченка) та на платформі Zoom.

Орієнтуючись на програму «Книжкового Арсеналу», колектив бібліотеки розробив власну
програму заходів, зокрема і на відкритих майданчиках. Фото: Хмельницька обласна універсальна наукова бібліотека

З 22 по 25 червня відбулися презентації книг: журналіста, історика, краєзнавця Дмитра Антонюка «Римо-католицькі кляштори на Україні» спільно з осередком Спілки поляків України; Станіслави Старостіної «Нездоланні герої – «Кіборги Хмельниччини»; посібника Хмельницької обласної громадської організації «Подільська правова ліга» «Правовий інформатор: як жителю громади захистити свої права». Розвінчували гендерні стереотипи, презентуючи видання «Жіночі обличчя нової історії» та «Випускниці школи «Лідерські курси» спільно з громадською організацією Подільський центр «Гендерна рада». В літньому читальному залі відбувся Олімпійський урок «Ігри, що підкорили світ» спільно з обласним відділенням Національного олімпійського комітету України. Презентована література про олімпійських призерів-хмельничан та історію руху.

За словами директора наукової бібліотеки Катерини Чабан, участь у Міжнародному фестивалі «Книжковий Арсенал» значно розширила можливості бібліотеки для читачів та працівників. Була реалізована можливість долучитись до презентацій та зустрічей з авторами і видавцями книг в рамках літературного фестивалю, церемонії вручення премії з книжкового дизайну, а також отримати досвід проведення подібних заходів у обласній бібліотеці та бібліотеках області.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую